Shine

Plágiummal vádolják a Gucci kreatív igazgatóját

Kellemetlen helyzetbe került a Gucci divatház, amit a neves Central Saint Martin iskola egy növendéke azzal gyanúsított meg, hogy ellopta az általa kitalált design koncepciót.

Kellemetlen helyzetbe került a Gucci divatház, amit a neves Central Saint Martin iskola egy növendéke azzal gyanúsított meg, hogy ellopta az általa kitalált design koncepciót.

Alessandro Michele őszi kampányában a sokszínűség ünneplését tűzte ki zászlajára, ezért már a pre-fall kollekciója esetén is kizárólag színesbőrű modellekkel reklámozta a divatház ruháit és kiegészítőit.

A múlt héten megjelent vadiúj, már az őszi kollekciót promotáló, Instagramra feltöltött videókkal pedig még ennél is tovább akart menni: a modelleket űrlényekké maszkírozták. A kék, békafejű vagy épp ufószerű alakokkal azonban támadt egy kis probléma: többen is Pierre-Louis Auvray, az említett iskola hallgatójának alienjeit vélték felfedezni bennük.

A hasonlóság a designer tanonc legutóbbi munkája és az olasz divatház által kitalált változat között valóban nagy – igaz hozzá kell tenni, a Star Trek és más sci-fi filmek kitalálói is juthattak volna ennyi erővel hasonló álláspontra. Míg azonban a Star Trek már nem számít friss újdonságnak, addig Pierre-Louis Auvray alig két hónapja mutatta be azokat a munkáit, amelyeknek lényege az volt, hogy a kifutókon szereplő modelleket alakította utólag szörnyekké.

A vitában a Central Saint Martin iskola is növendéke védelmére kelt. Felháborítónak tartják, hogy a Gucci is beállt azok sorába, akik simán lenyúlják a fiatal divattervezők ötleteit, anélkül, hogy azokat legalább inspirációs forrásként megjelölnék. Nem beszélve az anyagi elismerés elmaradásáról, miközben köztudott, milyen kemény feladat egy pályakezdő designernek a semmiből felépíteni egy karriert, nevet szerezni a divat és a design világában.

A Gucci ezidáig még nem nyilatkozott az ügyben, kíváncsian várjuk, vajon a jól fizetett ügyvédek milyen javaslatot tesznek a hiba orvosolására.

A Gucci alkotásai:

Pierre-Louis Auvray munkái:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top