Shine

Így készül a csoda: haute couture ruhák születése és tündöklése

A "magas szabászat" évente kétszer megrendezésre kerülő bemutatói a divatvilág legrangosabb eseményeinek számítanak. A szigorú előírásoknak megfelelő divatházak és a meghívott luxusmárkák tudásuk, tervezői kvalitásuk legjavát mutatják be Párizsban.

A “magas szabászat” évente kétszer megrendezésre kerülő bemutatói a divatvilág legrangosabb eseményeinek számítanak. A szigorú előírásoknak megfelelő divatházak és a meghívott luxusmárkák tudásuk, tervezői kvalitásuk legjavát mutatják be Párizsban.

Az álomszép kreációk viselése, testközelből való megtekintése azonban a legtöbb esetben csak kevesek kiváltsága, a bemutatók képes anyagain pedig csak a töredéke jön át mindannak a kvalitásnak, amelynek segítségével ezek a ruhák elkészülhetnek. Épp ezért roppant érdekesek azok a videók, amelyekben közelebbről is láthatjuk az anyagokat és bepillantást nyerhetünk a készítési folyamatokba – még akkor is, ha az egész oly parányi szegletét láttatja a dolgoknak, mintha egy kulcslyukon át leskelődnénk.

A legutóbbi, tavaszi-nyári bemutatókhoz kapcsolódóan szerencsére több divatház is készített ilyen kisfilmeket: láthatjuk, hogyan varrják fel szorgos kezek az ezernyi csillogó díszt, apró tollat és tükröződő lapocskát a Chanel ruháira. Vagy megcsodálhatjuk, miként készültek a hímzések és a brossok, ékszerek a Schiaparelli divatháznál.

Iris van Herpen kollekciói sosem arról voltak híresek, hogy hagyományos kézműves technikával, klasszikus anyaghasználattal készülnek. Most például átlátszó poliuretán anyagból is tervezett ruhákat, amelyeket injekciós öntvény technikával színezett meg. A 3D nyomtatású vagy épp lézervágási technika segítségével elkészített öltözékeket szemet gyönyörködtető geometrikus alakzatok, spirális formák, hullámok alkották és díszítették, a fekete és fehér színek kontrasztjának erejét használva a látvány fokozására.

Voltak divatházak, akik a bemutatók előtti készülődés perceit sűrítették egy-egy kisfilmbe, ilyen például a Valentino egypercese, vagy a Christian Dior videója, amelyben a modellek csillagos sminkjeit mutatják be közelebbről.

A Giorgio Armani Privé kollekciója a narancs szín fejedelmi változatát hozza közelebb hozzánk.

Guo Pei kollekcióját az 1700-as évekbeli katedrálisok ihlették, videójából pedig jól látható, milyen részletgazdag pontosságot igényelt a finom hímzések és gyöngydíszítések elkészítése. A modellek igazi barokk kori királynőkként vonultak a kifutón, a vörösen izzó záró darabot pedig nem más, mint a magyar származású, 85 éves modell, Carmen Dell’Orefice mutatta be a közönségnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top