Savtúltengés

Hogyan támad az álarcos fojtogató?

Mar, éget és fáj - de sokan már csak akkor mennek orvoshoz, ha elég nagy a baj. Mi is az a reflux, és hogyan vehetem észre?

Hogyan támad az álarcos fojtogató?Kezdjük ott, hogy naponta 2-2,5 liter gyomorsavat termel a gyomrunk, enélkül nem tudnánk emészteni. Tehát hiába olyan, mint a sósav, gyomorsav nélkül tényleg nem tudnának az ásványi anyagok és a vitaminok felszívódni.

Van olyan, hogy bizony több savat termel a szervezetünk, mint amennyit kéne. Ezt úgy veheted észre, ha ég a gyomrod, savas, maró ízt érzel a szádban, éjszaka, rohamokban rád tör a köhögés, a szegycsont mögött gyakran jelentkezik égő érzés, puffadsz vagy émelyegsz.

A reflux a felső tápcsatorna komplex mozgászavarán alapul, melynek során a túltermelődött gyomorsav a gyomorból a nyelőcsőbe jut, így a nyelőcső nyálkahártyája begyulladhat, károsodhat, és ez fájdalmat okozhat. A refluxot pont ezért álarcos fojtogatónak is szokták nevezi.

A reflux akkor alakul ki, ha nyelőcső gyűrűi nem működnek jól. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a nyelőcső egy izmos falú cső, melynek mindkét végén gyűrűszerű izom található. A felül található gyűrű feladata az, hogy meggátolja a lenyelt étel visszajutását a szájüregbe, míg az alsó gyűrű azt akadályozza meg, hogy a gyomorban lévő étel a nyelőcsőbe kerüljön vissza.

A lenyelt táplálékot a nyelőcső sajátos hullámzó mozgásával továbbítja a gyomorba. Amikor a táplálék eléri a nyelőcső alján lévő gyűrűt, akkor a gyűrű elernyed, a táplálék pedig a gyomorba jut. Természetes módon ilyen elernyedésekkor a mozgó gyomorból is megtörténik a gyomorsav vagy az étellel kevert gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, ez egy normális élettani folyamat, melynek káros hatásait a nyelőcsövet védő öntisztulási folyamatok el tudják hárítani.

A baj az, amikor sokszor visszaáramlik a már megemésztett étel a nyelőcsőbe. Ez pedig azért lehet, mert az alsó gyűrű nem zár megfelelően, vagy a normálisnál gyakrabban, hosszabb ideig lazul el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top