régi_Háztartási tippek

Így bánj el az olajos foltokkal!

A zsíros foltok alattomos ellenségeink, legyen szó pörköltszaftról vagy masszázsolajról, mindegyikre igaz, hogy amilyen nehéz eltávolítani, olyan könnyű begyűjteni belőlük egy-egy pacát.

 Így bánj el az olajos foltokkal!Bármivel is esünk neki a foltnak, fontos, hogy utána a lehető legmagasabb hőmérsékleten mossuk ki a ruhát a mosógépben. Itt is igaz, hogy nem érdemes várni a folttisztítással, minél hamarabb nekivágunk, annál jobb eredményben bízhatunk.

Mielőtt tisztítószer után nyúlunk, először próbáljuk meg felitatni, vagy egy tompa élű késsel finoman levakarni a szennyeződés egy részét. Ne nyomkodjuk, ne dörzsöljük, mert akkor csak jobban beledolgozzuk az anyagba.

Folteltávolítás szárazon

Előkészítésként szórjunk púdert, sót vagy szódabikarbónát a foltra, mert ezek felveszik a zsírt. Hagyjuk a folton 10-15 percig, majd seperjük le. Ez a módszer különösen akkor hasznos, ha olyan anyagra került folt, amit nem moshatunk mosógépben. Ilyenkor a tisztító előtt ez az egyetlen reményünk, illetve annyival fokozhatjuk, hogy a púderrel borított foltra egy vékonyabb textilt teszünk, és rávasalunk. Ha viszont nem szeretnénk a kedvenc blúzunkon kísérletezni, akkor vigyük a tisztítóba, mielőtt nagyobb kárt teszünk benne.

Hajlakk és mosogatószer

A következő lépésben jöhet a nedves kezelés. Mosószer helyett érdemes próbálkozni samponnal vagy mosogatószerrel, hiszen ezeket arra fejlesztették ki, hogy a hajunkból és az edényekből kivigyék a zsírt. Azért arra vigyázzunk, hogy ha színes a mosogatószer, akkor foghat, ezért itt sem árt próbát tenni az anyagnak egy eldugottabb részén. Miután beledörzsöltük a foltba, hagyjuk hatni öt percig, aztán öblítsük ki.

Akad még pár furcsa módszer: állítólag a hajlakk és a kóla is elbánik a zsíros foltokkal. A lakkot csak sokat kell fújni a foltra és várni a csodát, a kólát pedig rálocsolni, majd pár órát állni hagyni, és végül kimosni. Ha házi praktikák helyett professzionális szert használnánk, a boltban többfélét találunk, amiket kifejezetten folttisztításra fejlesztettek ki. Ezek általában a zsírfoltokkal is elbírnak, csak kényes anyagokon ne használjuk őket.

Ha egy folt minden eddiginél makacsabbnak bizonyult, a Vanish új megoldása biztosan mindenkit meggyőz. További információk>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top