régi_Háztartási tippek

Hogyan szabaduljunk meg a poratkáktól?

A poratkák szemtelen kis jószágok, bár mi nem látjuk őket, beköltöznek a nappalinkba, befészkelik magukat a szőnyegekbe, kárpitokba, a gyerekek plüssállataiba, de a polcon ülő porban is megtelepszenek. Különösen jól érzik magukat ott, ahol magasabb a páratartalom, és az álomhelyszín számukra a hálószobánk, azon belül is az ágyunk. Nagy baj mégsincs velük, amíg ki nem derül, hogy valaki allergiás rájuk a családban. Összeszedtük, hogyan védekezhetünk ellenük.

Hogyan szabaduljunk meg a poratkáktól?Ki a textilekkel!

Az első, amit tehetünk ellenük, hogy főleg a hálószobából eltűntetjük a felesleges falvédőt, díszpárnákat, textil lámpaburát, és ha padlószőnyeg van, azt is érdemes olyanra cserélni, amit el lehet vinni tisztíttatni. Még jobb, ha a szőnyeget, ha már úgyis elöregedett,  parkettára cseréljük. Azt is elfelejthetjük, hogy a hálószobába állított fésülködőasztalnál tollászkodjunk reggelente, mint a filmekben. Ilyenkor ugyanis rengeteg elhullott hám kerül a földre, ami az atkák tápláléka.

Mossunk 60 fokon

Fontos, hogy a paplanból, párnából moshatót vegyünk, és az ágyneműt legalább hatvan fokon mossuk hetente egyszer, mert ezzel elpusztítjuk az atkákat. vehetünk olyan ágyneműt is, ami vastagabb szövésű, így nem tudnak beleférkőzni a hívatlan vendégek. Ha télen jönne egy extrémebb fagy, az erkélyre, ház mellé is kitehetjük a nagyobb szőnyegeket, mert a -20 fokot sem bírják. Az atkaallergiás gyerekek plüssállatait hetente egyszer mossuk 60 fokban.

Szellőztessünk rendszeresen

Az atkáknak kedvező magas páratartalom legjobb ellenszere a rendszeres szellőztetés, ez különösen fontos az új építésű lakásokban, ahol jó a szigetelés. Ha reménytelennek tűnik a küzdelem, akkor páraelszívóban is gondolkozhatunk.

Okosan porszívózzunk

Sajnos az egyszerű porszívók nem szívják ki az atkákat a szőnyegünkből, mert olyan kicsik, hogy azzal a lendülettel, ahogy bemennek a porzsákba, ki is szöknek belőle. Ezért olyan porszívót vegyünk, amiben van HEPA-filter, ez nem engedi, hogy a beszívott por és az allergének visszajussanak a levegőbe. A porszívózásból ne hagyjuk ki az ágymatracokat sem, hiszen ott is sok-sok atka tanyázik.

Hogyan szabaduljunk meg a poratkáktól?

Gőzzel is védekezhetünk

Hatásos fegyver az atkák ellen a gőzölés is, használhatunk a takarításhoz gőztisztító gépet, ami ráadásként vegyszermentesen varázsolja tisztára a felületeket, és a függönyön, szőnyegen, kárpiton is bevethetjük, és beruházhatunk gőzzel tisztító porszívóba is.

Általánosságban elmondható, hogy érdemes gyakran takarítani, és a felesleg porfogókat, mütyüröket jobb elpakolni. Az aktamentesítő vegyszerekről viszont kutatás megállapította, hogy annyira nem hatékonyak, hogy azzal jelentősen csökkenteni lehetne az atkák számát.

Ha egy folt minden eddiginél makacsabbnak bizonyult, a Vanish új megoldása biztosan mindenkit meggyőz. További információk>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top