régi_Háztartási tippek

Ezzel spórolhatsz legtöbbet a mosáson

Tudtad, hogy a mosógép által elfogyasztott energia tekintélyes része a víz felmelegítésére megy el? Ezt könnyen visszafoghatjuk, még a hideg vizes mosás sem ördögtől való.

Egyre többet hangsúlyozzák, milyen fontos, hogy energiatakarékos mosógépet válasszunk, de nem mindenki tudja megfizetni az A+++ jelzésű gépeket. Ráadásul nem csak ez számít, hanem az is, mi hogyan használjuk a programokat.

Megszoktuk például, hogy a színes ruhákat 40 fokon mossuk, a fehérneműket pedig 60 vagy 90 fokon. Sokan nem tudják, vagy nem gondolják végig, hogy a vizet maga a mosógép melegíti fel, ami nem egy energiatakarékos folyamat.

Ezzel spórolhatsz a legtöbbet a mosáson

Erre megy el a sok áram

„A mosáshoz használt energia legjelentősebb része a víz felfűtéséhez szükséges – mondta Bagó Endre, a Nők Lapja Café környezetvédelmi tanácsadója. – A másik nagy fogyasztó a centrifuga, de azt nem tudjuk megspórolni.” A Mother Nature Network számításai szerint a fogyasztott energia 90 százaléka megy el a víz felfűtésére.

A meleg vizes mosásra ráadásul sok esetben nincs is szükség, hacsak nem nagyon szennyezettek a színes ruhák, nyugodtan hagyhatjuk, hogy a hideg víz dolgozza meg őket. Ha az első próba után mégsem volnánk elégedettek az eredménnyel, a 30 fokos mosás már biztosan elegendő. A szennyezettebb ruhákat érdemes beáztatni mosás előtt, így könnyebben kijönnek a foltok.

Így hogyan fertőtlenítsünk?

Más kérdés az ágynemű, a törölköző és a fehérnemű, mert ezeknek nem árt a fertőtlenítés, de ha meg tudjuk oldani, akkor az is elég, ha napon szárítjuk meg ezeket. A másik megoldás, ha vasalóval átmegyünk a kényesebb darabokon. Persze, ha mindent kivasalunk, akkor energiafogyasztásban nagyjából ugyanott vagyunk. Kisbabás háztartásokban a sok fertőtlenítenivaló miatt ezzel nem érdemes próbálkozni.

Ezzel spórolhatsz a legtöbbet a mosáson

A hideg vizes mosás egyébként a színes ruháknak kifejezetten jót tesz, mivel így lassabban fakulnak ki és kevésbé veszítik el a formájukat. Kapható kifejezetten hideg vizes mosáshoz ajánlott mosószer itthon is, de egyelőre még viszonylag drágának számít. Legalábbis a legolcsóbbnak, amit találtunk, 1400 forint volt literje, így kicsivel kerül többe, mint a menőbb mosószermárkák. Amerikában viszont már jó ideje egy árban adják őket, csak nálunk ez még ritkaságnak számít.

Allergiások csak óvatosan

A hideg vizes mosásnak természetesen nemcsak előnye, de hátránya is van, hiszen semmi sem lehet csak fekete vagy fehér. Kísérletek igazolják, hogyha 60 fok alatt mosunk, akkor nem pusztulnak el a poratkák, bár dupla centrifugálással ezt is ki lehet valamennyire küszöbölni. Az is kiderült, hogy a 40 fok alatti mosás a ruhákra szállt pollenek nagyjából harmadát nem tudja kivinni, így allergiásoknak nem igazán ajánlott a spórolásnak ez a formája.

Ha egy folt minden eddiginél makacsabbnak bizonyult, a Vanish új megoldása biztosan mindenkit meggyőz. További információk>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top