Ráérünk arra még! cikkek

Ezért halogatnak a különböző MBTI-személyiségek

Gyakran kapod magad azon, hogy az utolsó pillanatra hagyod a határidős feladataidat? Találkoztál már ezekkel a furcsa, négybetűs rövidítésekkel: INFJ, ENTP, ISTJ? Nos, akkor ez a cikk a neked szól!

Ha esetleg fogalmad sincs, hogy a fenti betűhalmazokat eszik-e, vagy isszák, de veled is előfordult már, hogy halogattad a dolgaidat, akkor se keseredj el. Ez a négy betű ugyanis segít abban, hogy jobban megismerd magad, ráadásul arra is magyarázatot ad, miért boldogulsz kicsit nehezebben a határidős feladataiddal.

Ezek a meglehetősen furcsa és elsőre értelmetlennek tűnő rövidítések egytől-egyig, kivétel nélkül MBTI-személyiségtípusok. Az MBTI, vagyis más néven Myers-Briggs típusindikátor Carl Gustav Jung, német pszichológus munkáján alapszik, és négy jellemvonás mentén 16 csoportba, úgynevezett típusba sorolja az embereket. Ezen jellemvonások egyike, az introvertált-extrovertált páros, ami máris mutatja, hogy nagy vonalakban, milyen erősségei és gyenge pontjai lehetnek valakinek.

Ha szeretnéd tudni, te melyik típusba tartozol, az interneten könnyen találhatsz többlépcsős MBTI-teszteket, azt azonban előre kell bocsátanunk, hogy az eredeti tesztért, amit 20 nyelvre fordítottak már le, fizetni kell. Ha azok közé tartozol, akik már tudják, hogy melyik személyiségtípusba tartoznak, és szeretnék tudni, miért halogatnak, íme a megoldás:

INFJ – „védőügyvéd” személyiség (nagyon ritka személyiségtípus, a népességnek kevesebb, mint egy százaléka tartozik ide)

Mivel ez a személyiségtípus elég perfekcionista, gyakran találja magát a halogatás csapdájában. Ennek legfőbb oka, hogy úgy érzi, a lehető legjobb minőségű munkát kell kiadnia a kezei közül, épp ezért fél befejezni azt. Lehet ugyanis akármilyen tökéletes is az a munka, a „védőügyvéd” meggyőződése az, hogy még mindig lehetne rajta csiszolni.

ENFJ – „főszereplő” személyiség (vérbeli vezetők, szenvedélyesek karizmatikusak)

Ha egy ENFJ halogatni kezd, biztosra vehetjük, hogy rengeteg dolga van. Olyan sok minden történik vele, hogy egyszerűen semmire sem marad elég ideje, még úgy sem, hogy alapvetően zseniálisan zsonglőrködik egyszerre több feladattal is. Arra azonban nem árt odafigyelnie, hogy a vállalt feladatokat teljesítse is.

INFP – „mediátor” személyiség (igazi idealisták, akik még a legelvetemültebb emberekben is igyekeznek megtalálni a jót)

Ez a személyiségtípus művészi szintre emelte a halogatást. Olyannyira, hogy egyes feladatokhoz évekig hozzá sem nyúl, ha úgy tartja kedve. És, hogy mi ennek az oka? Nos, a mediátoroknak már az is bőven elég ahhoz, hogy hosszú hónapokra félretegyen egy határidős munkát, ha nem találja elég érdekesnek. Az pedig, hogy kifejezetten utálja, ha sürgetik, és mindig időre van szüksége ahhoz, hogy megeméssze a dolgokat, csak hab a tortán.

ENFP – „kampányfőnök” személyiség (igazi szabad lelkek, ők a buli motorjai, de nem a pillanat öröme, hanem a társasági és érzelmi kapcsolatok izgatják)

Hasonlóan a mediátorokhoz, az ENFP személyiségek is könnyen elunják magukat egy hosszabb feladat közben. Jellemző rájuk, hogy egyszerre több, érdekesnek tűnő feladatba, projektbe, határidős munkába is belekezdenek, majd – mivel megunják- egyszerűen sosem fejezik be. Ennek részben oka lehet az is, hogy mindig találnak újabb kihívásokat, amik elsőre sokkal érdekesebbnek tűnnek.

INTP – „tudós” személyiség (elég ritka, tagjai a népességnek csupán három százalékát teszik ki)

Az INTP személyiségeknek is sok bosszúságot okoz a halogatás: mivel szeretik megadni a dolgoknak azt az időt, ami szerintük jár neki, illetve nehezen veszik rá magukat azokra a feladatokra, amik nem motiválják őket. Az ilyen személyiségeknek jól jön, ha van a környezetükben valaki, aki ráveszi őket arra, hogy fejezzék be a „nemszeretem” feladataikat is.

ENTP – „vitázó” személyiség (ők az „ördög ügyvédei”, éltető elemük az érvek és hitek apró darabokra szedése)

Mivel ők is azok közé a személyiségek közé tartoznak, akik azokat a munkákat csinálják szívesen, amik szórakoztatják, vagy izgatják őket, az ENTP-típusú emberek is gyakran találják magukat szembe azzal, hogy a halogatás miatt a körmükre égett a munka. A nagyobb projekteknek leginkább a kreatív részével boldogulnak jól, ennek ellenére egyszerre több feladatba is belekezdenek, hogy aztán csak egy részüket fejezzék be.

INTJ – „építész” személyiség (a legritkább és leginkább stratégiailag gondolkodó személyiségtípus)

Az építészek elsősorban azokat a feladataikat halogatják el, amikhez nem tartozik határidő, épp ezért, ha ilyen személyiségtípussal vagy kapcsolatban, érdemes az általa elintézendő feladatokhoz mindig egy határidőt is mellékelni. Enélkül ez a személyiség nem látja majd értelmét, hogy minél hamarabb, vagy egyáltalán elvégezze a neki címzett feladatot. És, hogy ez miért van így? Nos, a leginkább azért, mert a személyiségtípus bizonytalan abban, milyen módszerrel lenne a legcélszerűbb nekifognia a rábízottaknak, épp ezért sokáig neki se fog.

ENTJ – „parancsnok” személyiség (született vezetők, karizmatikusak, magabiztosak és olyan tekintélyparancsoló a kisugárzásuk, hogy egész tömegek egy emberként állnak mögéjük)

Mivel az ENTJ személyiségjegyek perfekcionisták, olyan munkát szeretnének kiadni a kezükből, ami még az ő magas elvárásaiknak is megfelel. Ha halogatnak, az csakis azért van, mert több időre van szükségük ahhoz, hogy kitalálják, hogyan hajthatnák végre a lehető legrövidebb idő alatt a legtökéletesebben az adott feladatot.

ISFJ – „védő” személyiség (jók és önzetlenek, a kedvességért még több kedvességet adnak cserébe, nagylelkűen támogatják azokat az ügyeket és embereket, akikben hisznek)

A „védők” nagyon jók abban, hogy mindig időben befejezzék azt, amit rájuk bíztak. Csak ritkán halogatnak, és ebben magasan verik az összes más személyiségtípust. És, hogy ez minek köszönhető? Ha egy ISFJ-személyiség érzi, hogy a munkája fontos, vagy tudja, hogy bizonyos idő után számítanak rá, minden követ megmozgat, hogy időben el is készüljön vele.

ESFJ – „konzul” személyiség (jobb szó híján népszerűek, a népesség 12 százalékát teszik ki)

Az ESFJ-személyiségtípusok főleg azokat a teendőiket halogatják, amiket saját maguk miatt kellene elvégezniük. Mivel nagy örömüket lelik abban, hogy másokról gondoskodjanak, ezért a számukra fontos feladatokkal is mindig időben végeznek.

ISTJ – „logisztikus” személyiség (az összes személyiségtípus közül ez foglalja magába a legtöbb embert, tisztességesek, gyakorlatiasak és fáradhatatlanok)

A logisztikus emberek nagyok abban, hogy saját magukat motiválják, és ez különösen igaz akkor, ha határidős munkájuk van. Általában ők azok, akik mindig tisztában vannak az adott feladataikkal, és a lehetőségeikhez mérten mindent meg is tesznek, hogy időben elvégezzék őket. Ha halogatnak is, legfeljebb csak akkor, ha saját és nem határidős dolgokról van szó.

ESTJ – „vezető” személyiség (a hagyomány és a rend képviselői, családokat és közösségeket tartanak egyben)

Keményen dolgozó személyiségtípus, aki bizonyos feladatokkal szembesülve, igen gyorsan elveszíti a motivációját. Mivel az ESTJ-típusú emberek általában abban jók, hogy másokat motiváljanak, ezért igen megszenvedik főleg azokat a határidős munkákat, amiket jelentéktelennek, vagy épp feleslegesnek tartanak.

ISTP – „virtuóz” személyiség (szeretik a szemükkel és a kezükkel felfedezni a körülöttük lévő világot)

Természetüktől fogva jó probléma megoldó készséggel rendelkeznek, és szeretik átlátni a rájuk váró feladatokat. Épp ezért gyűlölnek rövid határidővel dolgozni, akkor ugyanis hiányzik az, amit a legfontosabbnak tartanak: hogy időt adjanak maguknak, hogy átlássák a rájuk váró feladat sokrétűségét.

ESTP – „vállalkozó” személyiség (nagy hatást gyakorolnak a környezetükre, könnyű őket észrevenni a legnagyobb társaságban is)

Ha a munkáikhoz kapnak egy szigorú határidőt, gyakorlatilag verhetetlenek. Jól teljesítenek stressz alatt is, ennek ellenére mégis komoly gondokat okoz nekik a halogatás. A vállalkozók leginkább számukra olyan jelentéktelen dolgokat halogatnak, mint a takarítás, vagy a holmijaik rendszerezése. Ezekre annyira nehezen veszik rá magukat, hogy sokszor mást kérnek meg rá, hogy csinálja meg helyettük.

ISFP – „kalandvágyó” személyiség (igazi művészek, az esztétikát, az alkotást és a saját cselekedeteiket is arra használják, hogy a társadalmi konvenciók határát feszegessék vele)

Mivel az ISFP-személyiségek zömében a saját kis világukban élnek, épp ezért a dolgaik nagy részét halogatják is. Méghozzá meglehetősen sokáig. Ha egy feladatot unalmasnak, vagy közhelyesnek gondolnak, rettenetesen nehezen veszik rá magukat annak elvégzésére.

ESFP – „szórakoztató” személyiség (tagjai a legváratlanabb pillanatokban is képesek táncra perdülni, vagy énekelni, könnyen elragadja a pillanat izgalma és szeretnék, ha másra is átragadna ez az érzés)

Szeretik az életet, épp ezért nem is zavartatják magukat olyan csacskaságok miatt, mint az unalmas, határidős munkák. Az ESFP-személyiségek imádják megszervezni a következő házi- vagy épp születésnapi összejövetelt, de abban, hogy pontosan befizessék a számláikat, vagy felírják a vízóraállást, már egyáltalán nem jeleskednek. Hacsak nincs valami külső, kényszerítő tényező, ami miatt kénytelenek pontot tenni ezeknek a feladatoknak is a végére, mindent az utolsó pillanatra hagynak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top