Aktuális

10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez

Veled is előfordult, hogy a hó végére teljesen kiürült a családi kassza? Íme 10 hasznos tanács, hogy jövő hónapban már könnyebb legyen a dolgod.

Családi költségvetés 10 alapszabálya10. A legfontosabb lépés, hogy számold össze a bevételt és a kiadásokat is. Ügyelj a rezsire és a fix költségekre (iskola, bevásárlás, különórák, tankolás, bérletek, különböző adók, biztosítások…)!

9. A bevételed 10 százalékát próbáld meg minden hónapban eltenni. Ebből a következő év végére komoly befektetésre alkalmas pénzed jöhet össze. Befektethetsz államkötvénybe, amelyből 2 évvel később akár a családi nyaralást is finanszírozhatod!

8. Ne költs többet, mint amennyit elbír a családi költségvetésed, hosszabb távon ez nagyon megnehezítheti az életedet.

7. Rangsorold, hogy mi az a nem állandó kiadás, amiről egy nehezebb hónapban képes vagy lemondani. Például autó helyett járj tömegközlekedéssel, újabb és újabb játékok vásárlása helyett előszedheted a gyerek régen használt, de egykor kedvenc játékát.

6. Előre készülj az ünnepekre! Keresd az akciós, de minőségibb szolgáltatásokat, termékeket, és ne feledkezz meg a kézzel készített, de egyedi ajándékokról!

5. Ne csak havonta, de negyedévente is ellenőrizd, hogy a bevételeid és a kiadásaid a tervezettel szemben hogyan állnak.

4. Mindig nézd meg több helyen az árakat, mielőtt vásárolsz, és hasonlítsd őket össze.

3. Hallgasd meg barátaid tippjeit, de ne felejtsd el: mindenki helyzete, lehetősége más és más! Csakis a saját pénztárcádnak megfelelő tervhez ragaszkodj!

2. Írj egy listát az alkalmi bevételekről! Rendezz garázsvásárt, de megunt dolgaidat eladhatod az interneten is. 

1. Mindig kalkulálj nem várt kiadásokkal is (csőtörés, villanyszerelés…). Bár így kevesebből gazdálkodhatsz a hónapban, de az a plusz 10-20 ezer forint jól fog jönni, amit vészhelyzetre tettél félre. 

Korábbi cikkek a témában!
Hogyan menthetjük meg a pénzünket 1. rész?
Hogyan menthetjük meg a pénzünket 2. rész?
Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
Miért éri meg előtakarékoskodni?
Karácsonyi költekezés okosan!
Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top