nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
3 hiba, amit az orchidea gondozásánál elkövethetsz

3 hiba, amit az orchidea gondozásánál elkövethetsz

Az orchidea, annak is a phalaenopsis nevű fajtája az egyik legnépszerűbb szobanövény. Igazán nem nehéz életben tartani, ha odafigyelünk az apró részletekre.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Amikor megvesszük, még gyönyörű, aztán amikor elvirágzik, nem nagyon tudjuk, mihez kezdjünk vele, hova tegyük, mennyit öntözzük. Végül vagy kirohadnak a gyökerei a túlöntözéstől, vagy kiszárad, esetleg hőgutát kap, megfő az ablakpárkányon. Ezért most adunk három kevésbé ismert tippet, amit ha betartasz, sokáig szépíti otthonodat az orchideád. 

3 hiba, amit az orchidea gonodozásánál elkövethetsz

1. Öntözés helyett áztass

Az köztudott, hogy az ochidea nem szereti a sok vizet, hetente egyszer elég megöntözni. Az edényéből mindig ki kell önteni a maradék vizet, mert az sem tesz jót a növénynek. Ha bizonytalan vagy a locsolást illetően, akkor próbáld ki azt, hogy a virágodat beáztatod: engedj egy edénybe annyi vizet, hogy a cserép tetejéig érjen. Hagyd állni 20-30 percet, hogy a lyukacsos cserépen keresztül jól megszívja magát vízzel a “földje”. Ha kivetted, alaposan csöpögtesd le, így tedd vissza a kaspóba a növényt. Nekünk bejött. 

2. Ne kapjon huzatot az orchidea!

Az orchidea – bár az ablakban érzi magát a legjobban a sok fény miatt – a tűző napot és a fűtés melegét sem bírja. Kevesen tudják azonban azt, hogy a huzatra legalább ilyen érzékenyen reagál. Ha hirtelen dobja le a virágait, akkor annak az az oka, hogy bizony megcsapta a hideg levegő.

3. Óvatosan a tápoldattal

Az orchidea ápolásához hozzátartozik a tápoldat. De vigyázat, soha ne használj univerzális tápoldatot, mert többet árt, mint használ. Sőt a speciális, kifejezetten orchideáknak való tápoldatból is csak nagyon keveset szabad adni a virágoknak, mert ha túl sok ásványi anyagot kapnak, akkor először a gyökerek halnak el, utána pedig a növény többi része. Itt is érvényes, hogy a kevesebb néha több!

 Ha beteg az orchideád, készíts neki sátort, ahol regenerálódhat:

 Tudj meg még többet az orchideákról:

 

Megosztás Facebookon