Otthon
Szponzorált tartalom

Lehetőségek a kapcsolókon túl

Vajon mit szólnának azok az emberek, akik az 1900-es évek elején csodálattal tekintettek a világ legegyszerűbb villanykapcsolójára, a mai dizájnhoz és technológiához?

Most, amikor az ágyban fekve, csupán az ujjunk apró mozdításával irányíthatjuk a helyiségben a lámpa működését, már nem is foglalkozunk azzal, hogy egy évszázaddal ezelőtt csak a kiváltságosoknak juthatott osztályrészül, hogy a szobáikat fénnyel töltsék meg.

Az első villanykapcsolók köszönőviszonyban sincsenek a maiakkal. Eleinte ugyanis nem foglalkoztak a dizájnnal, ezért az elmúlt évtizedekben volt mit behozni. A forradalmi robbanás néhány éve tart a kapcsolók világában: az LCD-kijelzős kapcsolók, az olvasólámpa funkcióval felszerelt aljzatok, a mozgásérzékelőkkel vagy telefonnal irányítható kapcsolók után vajon mi következik? Talán a gondolatainkkal irányíthatjuk majd a rendszereket? Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Az első villanykapcsolókat a 20. század elején szerelték fel. Nem a megszokott billenős elven működtek, hanem tekerni kellett őket, és színválaszték sem létezett, az emberek örültek annak, hogy részesülhettek az áram adta csodából. Egy kisebb, forgatható gombot kellett tekerni ahhoz, hogy fényt kapjanak a ház lakói. A valóban „kapcsoló”, fel- és lefelé működő műanyagok az ’50-es években váltak népszerűvé, akkoriban terjedtek el. Egészen a 80-as évekig tartották magukat, mert ugyan végtelenül egyszerű külsővel rendelkeztek, jól és megbízhatóan funkcionáltak. 40 évvel ezelőtt aztán, amikor a dizájn a lakások kapcsán is új értelmet nyert, eljött a kapcsolók forradalma, hiszen amellett, hogy négyzet alakúvá váltak az addig kerek kapcsolók, számtalan színben és kialakításban lettek elérhetők.

régi villany kapcsoló

A 21. századi technikai forradalom természetesen a kapcsolók és aljzatok világát sem kímélte. Már egyáltalán nem luxus, ha a lakásunk tele van olyan aljzatokkal, amelyek speciális funkciókat látnak el. Újabb divat, na meg praktikus trend például, hogy olyan USB- vagy mini USB-töltőaljzatokkal szerelik fel a szobákat, amelyek gyorsan feltöltik a készülékeket. Ugyan egyelőre nem sok háztartásban találkozhatunk ilyenekkel, de akár LCD-paneles kapcsolókkal is villoghatunk a haverok előtt. Az okosházak alapvető kellékei pedig a telefonról vagy tabletről irányítható kapcsolók, amelyek egyetlen apró érintéssel fényt varázsolnak az éjszakába. Elképesztő szín- és formaválaszték, cserélhető design, okosfunkciók – ez ma a villanykapcsolók és aljzatok világa.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top