Otthon

Por, penész, atkák – Így száműzd őket a tavaszi nagytakarítás során!

A tavaszi nagytakarítás akkor alapos, ha semmit sem hagysz ki, de vannak olyan zugok, amikre nem is gondolnál, hogy allergének burjánzanak. Íme, a rejtett helyek, ahol az allergének megbújnak!

Nem elég az ágynemű huzatot kimosni, a matracról sem feledkezz meg! Húzd el a bútorokat, less be a sarkokba, és légy alapos! Takaríts okosan, és szabadulj meg az allergénektől az egészséged érdekében!

Por, penész, atkák – Így száműzd őket a tavaszi nagytakarítás során!

 

Ne feledkezz meg a légkondiról!

Mindent alaposan áttöröltél, kifényesítettél, felmostál és kimostál? Ha van légkondi a lakásban, azt se hagyd ki a tavaszi nagytakarításból, mert komoly betegségek kiváltója lehet, ha nem tartod tisztán a készüléket. A rendszeres karbantartást érdemes szakemberre bíznod, de a légkondi filtert magad is kitisztíthatod gőztisztítóval, így biztos lehetsz benne, hogy amikor beindítod, nem fogja bacilusok ezreit ontani.

Takarítsd ki a matracodat!

A tavaszi nagytakarítás során az ágyneműket is mosd ki, és a matracodat is tisztítsd meg, ha nyugodt, orrdugulás, viszketés és tüsszögés mentes álmot szeretnél. A matracban rengeteg apró élősködő, poratka lakik, és jelenlétük allergiát is kiválthat, így jobb, ha megszabadulsz tőlük. Hívj a matracok tisztítására szakosodott szakembereket, vagy szerezz be egy gőztisztítót, válassz egy napfényes hétvégét, és gőzöld át a matracodat! Ha végeztél, a matracodat tedd ki a napra, hogy megszáradjon, és este olyan lesz, mintha egy új ágyban hajtanád álomra a fejedet!

Por, penész, atkák – Így száműzd őket a tavaszi nagytakarítás során!

 

Ne hagyd ki a sarkokat sem!

A nehezen elérhető sarkokat senki sem szereti takarítani, pláne, ha még súrolni is kell, de a saját és családod egészsége érdekében ne hagyd ki ezt a lépést sem! A fürdőszobában, a konyhában és az éléskamrában szinte mindig párás a levegő, ezért ha nem figyelsz oda, a sarkokban könnyen megjelenhet a penész, ami rendkívül egészségtelen. A penész számos allergiás reakció kiváltója lehet, így mindenképp szabadulj meg tőle: használj ecetet, gőztisztítót, és nem kell aggódnod a baktériumok és a betegségek miatt.

Fertőtlenítsd a gyerekjátékokat!

A gyerekjátékok se maradjanak ki a nagytakarításból, időről-időre töröld át őket, fertőtlenítsd, ugyanis rengeteg bacilust hordozhatnak. Ha a gyereked még kicsi és ismerkedik az őt körülvevő világgal, pontosan tudod, hogy mindent a szájába vesz, ezért jól teszed, ha megóvod a betegségektől. A játékok tisztításához mindenképpen vegyszermentes tisztítószereket válassz, gőzöld át a plüssöket, és biztos lehetsz benne, hogy fertőtlenítés után maradéktalanul tiszták lesznek.

 

Még több takarítási tipp az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top