Otthon
Szponzorált tartalom

Így úszhatod meg a villanyszámlát 30 évre

Sokkal egyszerűbben és olcsóbban megoldható most Magyarországon a házakra napelemeket szereltetni, mint gondolnád. Sőt, ezt bármilyen átlagos, középosztálybeli család megengedheti már magának. Elmondjuk, miért.

A nők hozzák meg legtöbbször a döntést a ház felújításáról, és ők határozzák meg azt is, milyen irányba változzon a családi otthon. „Ma már a napelemek felszereléséről is többnyire a nők döntenek, annak ellenére, hogy az elektromos hálózat első hallásra a férfiak felségterületének tűnik” – mesélte el Lugos Roland, az Optimum Solar Kft. ügyvezetője. Ez jól hangzik, na de ki engedheti meg magának ezt a luxust, hogy napelemekkel szerelje fel a házát? A meglepő válasz: a középosztályban gyakorlatilag bárki. A beruházás valójában sokkal olcsóbb, mint gondolnánk. Ha nem halogatja az ember a dolgot, és most belevág, gyakorlatilag elég lehet körülbelül 230 000 forintot költeni rá. Ez gyanúsan alacsony összegnek tűnik? Nézzük meg egy képzeletbeli család példáján, hogyan lehetséges ez.

  • Az állam kamatmentes hitelprogrammal támogatja a napelemek felszerelését.
  • A családnak átlagosan most havi 15 000 forintos villanyszámlája van.
  • Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg 4 kWp-es napelemes rendszerre van szükség az áramfogyasztásuk fedezésére.
  • Ennek a költsége kb. 2 000 000 forint – ez tehát jóval alatta van a maximum 10 millió forintnak, amit a hitelprogram keretében igényelni lehet.
  • A pályázathoz szükséges két energetikai tanúsítvány is, egy a jelenlegi állapotról és egy a napelemes rendszerrel szerelt állapotról. Ez nagyságrendileg kétszer 25-30 000 forintba kerül, ami szintén fedezhető a hitelből. (2 050 000 forintnál tartunk.)
  • A hitelprogram minimum 10 százalékos önerőt kér, vagyis ebben az esetben a program 205 000 forint önerőt és 1 845 000 forint hitelt jelent.
  • Nagyon fontos tudni, hogy ennek a hitelnek nincs kamata, tehát csak az 1 845 000 forintot kell visszafizetni. Semmi pluszteher.
  • A szerződéskor a család döntheti el, mekkora legyen a törlesztőrészlet. Ez nagyon kényelmes, senkit sem nyom agyon a hitel. Érdemes akkora összeggel törleszteni, amennyi eddig a villanyszámla volt. A példánkban havi 15 000 forinttal. Ez évi 180 000 forintot jelent, vagyis 10 év alatt fizetik vissza a felvett hitelt.
  • Mivel a megfelelő napelemes rendszer megvásárlásával ezután többé nincs „villanyszámla”, ez egy nagyon szuper lehetőség. Főleg akkor, ha valaki körültekintően választ kivitelezőt, és olyan minőségi anyagokat szereltet be, mint amilyeneket az Optimum Solar is használ, így rendszere a hitel visszafizetése után akár további 25-30 évig is termeli az áramot – most már ingyen.

Idén tovább könnyítettek az állami program feltételein, ezért annak, aki már eljátszott a gondolattal, hogy a napenergia hasznosításával váltsa ki a villanyszámláját, de nem mert eddig belevágni, most itt a tökéletes alkalom. Nem érdemes tovább várnia. Különösen azért, mert a jelentősen megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően folyamatosan fogy a hitelkeret.

Hogyan vágj bele?

  • Kérj árajánlatot napelemes cégektől, például az Optimum Solartól, így egyszerűen és gyorsan megtudhatod, hogy mekkora rendszerre van szükséged, és mennyibe fog kerülni. Ezt követően egy helyszíni felmérés során a szakemberek a ház adottságait figyelembe véve a napelemes rendszer helyét is kijelölik.
  • Az Optimum Solar munkatársai díjmentesen nyújtanak segítséget a hitelkérelem és a szükséges mellékletek összeállításában.
  • A hitelkérelem során számolni kell a néhány tízezer forintos közjegyzői díjjal. (Ezzel együtt jön ki a beruházás összesen 230 000 forintos összege, ami a bevezetőben szerepelt.)
  • A hitelkonstrukció igénybevételekor a banki ügyintézést személyesen kell lebonyolítani a választott MFB-pontokon.

„Nemcsak az indulásban nyújtunk segítséget, hanem számunkra az is fontos, hogy a napelemek esztétikusan kerüljenek fel a tetőre, és a szerelés a lehető legkisebb felfordulással és kosszal járjon. Az általunk használt német panelek 20 év termékgaranciával rendelkeznek. Mi nem tűnünk el a szürke ködben a szerelés után, mint azt sajnos sok, kétes hátterű vállalkozó teszi” – mondta Lugos Roland.

A közvélemény-kutatások szerint a jó anyagi megtérülésen túl sokak számára az is vonzó, hogy a napelemek révén függetlenedni tudnak a nagy szolgáltatóktól, és a saját kezükbe tudják venni családjuk energetikai biztonságát. A jó hír, hogy ez most pár százezer forintos kezdőköltségből megvan.

„Büszkék vagyunk azokra a nőkre, akik bátran tesznek a zöldebb jövőért és családjuk biztonságáért. Szeretnénk egy gesztust tenni feléjük” – mondta Lugos Roland. Ha ajánlatkéréskor az Optimum Solar honlapján az űrlap Megjegyzés rovatába beírja azt, hogy „rózsa”, a beruházás befejezésekor egy rózsadobozzal köszönik meg a bizalmát.

Így találod meg a hitelpályázatokat

Természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezet is igénybe vehetik a hitelt. Hivatalosan két külön pályázat van, a kettőt területileg máshol lehet igénybe venni, együtt fedik le az országot:

GINOP-8.4.1/A-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel – Közép-Magyarország régión kívül

VEKOP-5.2.1-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel – Közép-Magyarország régióban

Családi házak esetében maximum 10 millió, társasházak esetében lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető. Legalább 10 százalék önerőre van szükség. A futamidőt és a törlesztőrészletet az ügyfél határozhatja meg.

 

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top