Otthon

Napelemes sütő mentett meg egy várost

Amióta a "zöld megoldást" választották, a helyiek és a turisták elé sokkal egészségesebb ételek kerülnek, ráadásul gyorsabban.

A chilei Villaseca a világ egyik leginkább környezetbarát városa, még a sütéshez-főzéshez is napenergiát használnak. A váltást azonban a kényszer szülte, korábban ugyanis a helyiek szinte teljes napokat azzal töltöttek, hogy tűzifát gyűjtsenek. Ám az elmúlt években a környék jelentősen elsivatagosodott, s egyre messzebb kellett menni a főzéshez való tüzelőért. A Chilei Egyetem segítségével sikerült átállniuk a napenergiával működtetett sütőkre – amelyek nemcsak a háztartásokban kaptak helyet, hanem a kisváros éttermében is -, kihasználva, hogy arrafelé évente több mint 300 napon süt zavartalanul a Nap.

A napelemmel működtetett sütők akár 180 fokra is felmelegszenek, s a háztartások, valamint az étterem konyhája azokban készít minden fogást, legyen akár zöldség-, vagy húsétel, vagy sütemény.

A Delicias del Sol étterem - forrás: //solarcooking.wikia.com
A Delicias del Sol étterem – Forrás: solarcooking.wikia.com

A Delicias del Sol étteremben eleinte egyszerre csak 24 vendéget tudtak ellátni, ma már azonban – hála a napenergiával működtetett sütőknek – akár 120 fővel is megbirkóznak. A turisták el vannak ragadtatva a napelemes sütőtől; állítják, hogy az abban készült ételek sokkal egészségesebbek, mint a fatüzelésűben készültek, és kevésbé olajosak, zsírosak. Ráadásul a napelemes sütő még a levegőt sem szennyezi, hiszen nincs füstje, és nem termel szén-dioxidot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top