Otthon

Lakáshitelt vennél fel? Ne aggódj, menni fog!

Lakásvásárláskor megtalálni az egyensúlyt az álmaid és a pénzügyi lehetőségeid között nem egyszerű feladat, a végén pedig mindig felmerül a kérdés, hogy a vételárat miből is fizesd ki. A lakáshitel felvétele jó döntés lehet, de az ajánlatok közt könnyű elveszni. Azonban ha tudod, mire figyelj a lakásvásárlás költségeinek tervezésekor, nem lesz gond a hitelfelvétellel sem!

Ha lakásvásárlásról van szó, nem szabad elfelejtened, hogy a vételár mellett egyéb költségek is fel fognak merülni, tehát ezekkel is számolnod kell az ingatlan kiválasztása előtt. Például a vételár után úgynevezett visszterhes vagyonszerzési illetéket kell fizetned, amelynek mértéke egységesen az ingatlan értékének 4%-a – bár érdemes tájékozódnod, mert bizonyos esetekben kedvezményt kaphatsz belőle. Ezen kívül több kisebb-nagyobb tétel is felmerülhet (például az ügyvédi költségek,a tulajdonjog bejegyzésének költsége, illetve amennyiben részben hitelből történik a vételár kiegyenlítése, úgy a hitelfelvétel kezdeti költsége), amelyeket szintén számításba kell venned.

Lakáshitelt vennél fel? Ne aggódj, menni fog!

 A lakáshitel felvétele hosszú távra, legalább 10-20 évre szóló döntés, ezért sokat számít a megfelelő konstrukció kiválasztása, amely abban is segít, hogy maradjon biztonsági tartalékod is. Érdemes több bank ajánlatát összehasonlítanod, mert például a számládra érkező havi jövedelem, valamint az igénybe veendő többlet szolgáltatások függvényében akár kedvezőbb feltételeket is kaphatsz.

 Érdemes meghatározni hitelfelvétel előtt, hogy mi az az összeg, amit biztonsággal törlesztésre tudsz szánni egy hónapban, figyelembe véve, hogy mellette biztonsági tartalékot is tudj építeni, hogy ne érjen felkészületlenül, ha például a futamidő során esetlegesen bevételkiesésed lenne. Az igényelt futamidőt érdemes az így kikalkulált törlesztőrészlet függvényében megválasztani. Érdemes hitelfelvétel előtt “modellezned” a törlesztőrészlet fizetését. A meghatározott törlesztőrészletet és egy előre meghatározott biztonsági tartalékot néhány hónapon át tedd félre, és ne költsd el. Ez persze csak játék, de jól szimulálhatod vele, hogyan fog alakulni a költségvetésed a hitel folyósítását követően. Nézd meg a Budapest Bank kalkulátorát, hogy megtudd, várhatóan mennyi lesz a törlesztőrészleted. 

Ha további kérdésed van, látogass el egy Budapest Bank fiókba, ahol Jelzáloghitel specialisták segítségével pontosabb képet kaphatsz a lakáshiteled részleteiről. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top