Otthon
Szponzorált tartalom

Így nevelj környezettudatos gyereket! 5 tipp, hogy a gyereked élhetőbb bolygón nőjön fel

A gyerekek folyamatosan megfigyelik és lemásolják a felnőttek szokásait, viselkedését, vagyis óriási a felelősség rajtunk. Mutass példát, és vezesd rá a gyerekedet hogyan élhet olyan életet, amivel óvja a környezetét, és az állatvilágot.

A gyerekek rendkívül fogékonyak az őket körülvevő világra, és arra, hogy eltanulják, mit hogyan kell csinálni – attól függetlenül, hogy az valójában helyes, vagy sem. Légy te a követendő példa a gyereked számára, és tanítsd meg miként vigyázhat a legnagyobb kincsünkre, a Földre!

Használjatok textil bevásárlótáskát!

Amikor bevásárolni indultok, a gyereked feladata legyen, hogy mindig vigyetek magatokkal textil bevásárlótáskát. Ugyan ma már a legtöbb boltban csak pénzért tudsz bevásárló zacskóhoz jutni, valójában nem olyan borsos az ára egyiknek sem, hogy a legtöbb vásárlót eltántorítsa attól, hogy újra és újra megvegye. Te ne állj be a felesleges szemetet és műanyagot felhalmozók sorába, helyette szerezz be kisebb-nagyobb textil, vagy újrahasznosított műanyagból készült bevásárló cekkereket, és tedd rutinná, hogy a boltba indulás előtt a táskádba teszed őket, vagy ha együtt mentek a gyerekeddel, ő hozza magával őket. Ne feledd, attól, hogy nem szembesülsz vele, még óriási károkat okoz a műanyag:

Válasszátok a fenntartható gazdálkodásból nyert pálmaolajat!

Az ételek címkéjét nemcsak az miatt érdemes megnézni, hogy a sok adalékanyagot és vegyszert elkerüljük. A pálmaolajat az orangutánok élőhelyein honos fák terméseiből nyerik, és szó szerint komplett erdőket irtanak ki azért, hogy chipset ropogtassunk, csokit majszoljunk, miközben a majmok élőhelyeit a földdel teszik egyenlővé. De nemcsak a zöld növényzetet teszik tönkre, hanem naponta átlagosan 25 majmot ítélnek halálra, valamint a fán élő madarakat is veszélyeztetik. A pálmaolaj a növényolaj termelés és felhasználás 35 százalékát teszi ki, és gigantikus mértékben, évente több 10 millió tonnát használnak fel világszerte. A pálmaolaj tartalmú ételeket szinte lehetetlen kikerülni, hiszen jóformán mindenben megtalálható – chipsben, kekszben, csokoládéban, félkész ételben, zacskós tésztafélében, samponokban, tisztítószerekben. De jó, ha tudod, hogy létezik humánus, környezetvédő megoldás: a fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolaj. Ezen az oldalon tájékozódhatsz, hogy mely gyártók csatlakoztak a kezdeményezéshez, vagyis hozhatsz jó döntést is a bevásárlások során. Tanítsd meg a gyerekednek, milyen ételeket kell elkerülni, és ne félj megmutatni a következményeit annak sem, hogy mi az ára egy zacskó chipsnek!

Évente több ezer orángután életébe kerül a pálmaolaj

Csökkentsétek az áram- és vízfogyasztást!

Mutass példát, és tanítsd meg a gyerekedet arra, hogy ne használjon felesleges energiát. Ha kimegy az egyik helyiségből, oltsa le a villanyt, ha csak háttérnek megy a televízió, nyomja meg a kikapcsolás gombot, és az egész lakásban használjatok környezetkímélő, energiatakarékos izzókat, háztartási gépeket. A vizet se folyassa, amíg a fogát mossa, és ne álljon negyed óráig a zuhanyzóban – természetesen, ezt akkor tudod a leginkább elérni nála, ha te magad is példát mutatsz. A locsoláshoz esős időszakban gyűjts esővizet, a csapra szereljetek vízszűkítőt, így kevesebb víz is elég a mosogatáshoz, kézmosáshoz. Ha ezeket az aprónak tűnő dolgokat szokássá teszi a gyereked, jó eséllyel ő is tovább adja majd az unokáidnak, és így tovább – ha mindenki így tenne, az élhetőbb bolygó víziója sokkal könnyebben megvalósítható lenne.

Gyűjtsétek szelektíven a hulladékot!

A szelektív hulladékgyűjtés sok családnál már magától értetődő, de még messze vagyunk attól, hogy mindenki számára természetes legyen. Ha ti még egybe gyűjtitek a hulladékot, mert macerásnak tartod, hogy a műanyagot, a papírt, az üveget és a háztartási szemetet elkülönítsd, csavarj egyet a gondolatmeneteden. Az újrahasznosított műanyagból készülhet többek között bútor, használati tárgy, vagy ásványvizes, üdítős palack, a papírból zsebkendő, papírtörlő, WC-papír vagy jegyzettömb. Tanítsd meg a gyerekednek, hogy az, ami szemétnek tűnik, valójában értéket is képviselhet, hiszen új, hasznos és szükséges dolgok alapanyaga is lehet.

Ne kocsival menjetek mindenhová!

Ha a családban megszokott a kocsihasználat, és a tömegközlekedést messzire elkerülitek, ideje változtatnod! Nem azt mondjuk, hogy örökre felejtsd el az autót, és nem vonjuk kétségbe a komfort fokozatát sem, azonban nem árt, ha a gyereked is látja, hogy a tömegközlekedés nem ördögtől való. Néha mehettek villamossal, trolival, vonattal, vagy busszal egy-egy programra, akár az egész családdal együtt. Amellett, hogy gyorsabban is célba érhettek és több pénzetek marad, a tisztább levegőért is tettetek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top