Otthon

Így borulhat virágba a balkonod és az előkerted!

Apró a teraszod, kicsi kerted? Dobd fel színpompás, illatos virágokkal, majd élvezd egész tavasszal és nyáron a látványt! Így varázsolj mesevilágot magad köré!

Nem kell hatalmas hacienda ahhoz, hogy kiélvezhesd a tavasz örömeit: a balkonodon és a kiskertedben is könnyen megteremtheted a saját kis virágzó oázisodat. Mutatjuk, mit kell tenned ahhoz, hogy sokáig szépek maradjanak a virágaid!

Így borulhat virágba a balkonod és az előkerted!

 

Árnyékos vagy napos?

Az erkélyen, és a kiskertben is vedd figyelembe már a tervezésnél, hogy napfényes, vagy árnyékos helyen van, és annak megfelelően válaszd meg a virágokat. Nem mindegy, hogy egész nap a tűző napon lesznek, vagy épp ellenkezőleg, szinte alig éri majd fény a növényeket, virágokat. Ráadásul ennek függvényében kell az öntözés mennyiségét is bekalibrálnod.

Válassz ellenálló virágokat!

Válassz szép, és az időjárás viszontagságaink ellenálló virágokat! Ha szinte egész nap az erkélyedre kiskertedre süt a nap, akkor az illatos levendula, az egynyári színes virágú porcsinrózsa, a klasszikus muskátli, a mutatós és illatos árvácska, a buja és egzotikus hibiszkusz, vagy a tavasztól őszig virágzó mediterrán hangulatot teremtő leander jó választás. Ha árnyékos a kerted, balkonod, akkor viszont válaszd a kevés fényt is jól viselő színes nebáncsvirágot, az egész nyáron virágzó kedves hópehelyvirágot, a gyönyörű gumós begóniát, a szivárványszínekben pompázó petúniát, a babérmeggyet, és a borostyánt.

Ügyelj az öntözésre!

Ha balkonod van, akkor mindig alulról öntözd a virágokat, hogy a növény gyökere is biztosan vízhez jusson. A balkonládák legyenek alul lyukasak és tegyél alájuk alátéteket, a cserepeket tedd szép, színes kaspókba, és azokba önts vizet, így a növény fel tudja szívni a számára szükséges folyadék mennyiséget. A legjobb, ha szobahőmérsékletű állott vízzel, vagy esővízzel locsolsz, és főleg nyáron figyelj arra, hogy a túlhevült növényeket ne sokkold a jéghideg vízzel!

Így borulhat virágba a balkonod és az előkerted!

 

Pótold a tápanyagokat!

Mivel a virágföld hamar kiürül a tápanyagokból, ezért rendszeresen pótold az ásványi anyagokat, hogy virágaid mindig szépek és egészségesek legyenek. Választhatsz bolti tápoldatokat is, de jót teszel azzal is, ha a mésztartalomban gazdag tojás kihűlt főzővizével, és a hal párolása során keletkezett vízzel locsolod meg őket néha. Azért, hogy a virágaid az új hajtásokra használhassák fel az energiájukat, mindig távolítsd el az elhalt részeket, így nemcsak rendezett és szép lesz a kerted, erkélyed, hanem egészséges is, így egész tavasszal, és nyáron gyönyörködhetsz a színpompás mesevilágban.

Készíts magaságyást!

A magaságyás mini változata tökéletes megoldás a kiskertekbe, erkélyekre és lehetővé teszi, hogy ne csak virágokat, de egy kis paradicsomot, paprikát, fűszernövényeket, vagy akár epret is termeszthess a város szívében! Arra kell figyelned, hogy jó minőségű talajt rétegezz komposzttal, aminek a keveréke tökéletes víztartó, így a zöldségeid, gyümölcseid nemcsak finomabbak, de szebbek és egészségesebbek is lesznek.

 

Olvass még kert témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top