nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Így vágj hagymát sírás nélkül!

Így vágj hagymát sírás nélkül!

Bár a hagyma finom, egyes bosszantó tulajdonságai miatt sokan nem szívesen állnak neki megpucolni. Van pedig néhány tippünk, amivel megszüntethető a könnyezés és a hagymaszag.
Avatar
GBT/Hobbikert
f Ajánlom

A hagyma nagyon egészséges és ínycsiklandóan finom zöldség, kár lenne kihagyni a napi étkezésekből csupán azért, mert nehéz előkészíteni. A hagyma meghámozása sem egyszerű feladat, többségünk már ekkor elsírja magát. Ezért a jelenségért egy propán-tiol nevű kénvegyület felelős, amely irritálja a nyálkahártyát, és könnyezést okoz.

Miért sírunk, ha hagymát vágunk?

A könnyezés akkor indul, amikor felvágjuk a hagymát vagy megsértjük a legkülső, húsos rétegét. Ennek igen egyszerű a magyarázata: a hagyma sejtjei rongálódnak a vágástól és felszabadul az előbb említett anyag. Valójában ennél is bonyolultabb folyamatról van szó, ugyanis a könnyezést kénsav okozza, amely a propán-tiol levegővel való érintkezésekor képződik. Ez nem jelent veszélyt a szervezet számára, csupán kellemetlen csípő érzést okoz a szemben.

Így vágj hagymát sírás nélkül!

Azért sem sírok!

Ha tényleg utáljuk az érzést, vágjuk folyó víz alatt a hagymát, amely lemossa az irritációt okozó vegyületet, így sokkal kevésbé érezzük a hatását. A tanács persze nagyon bölcsen hangzik, de a megvalósítás már nem olyan egyszerű. Aki próbált már vízcsap alá benyúlva, folyó vízben éles késsel dolgozni, az ismeri a problémát: ez nem túl biztonságos!

Ezért jobbat ajánlunk: a hagymát tartsuk a hűtőben és mielőtt felvágnánk, még pár percre dobjuk be a fagyasztóba is. A hideg hatására a kémiai folyamatok lelassulnak, így nem képződik annyi kénsav, amikor a propán-tiol felszabadul. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen fel kezünk alatt a hagyma.

Hogyan szabaduljunk meg utána a hagymaszagtól? Tovább a hobbikert.hu-ra!>>

Civil Díj 2019 Bakonyi csillagászok, szívószál-mentesítés, női kőművesek, kórházakban tanító tinik, focisták a gyerekekért, vonatot előző csiga… neked melyik a legszimpatikusabb civil akció? Ki a legjobb azok közül, akik végre tesznek másokért és egy élhetőbb világért? Te melyik szervezetnek adnád a közönségdíjat?


Szavazok!

Megosztás Facebookon