Otthon
Szponzorált tartalom

Fenntartható közlekedés: így közlekedj, ha jobb levegőt akarsz a városodban

A nagyvárosokban sokszor akkora a szmog, hogy az orrunkig sem látunk, miközben a friss levegő csak egy távoli vágyálom. Közlekedj környezettudatosan, hiszen a te döntéseden is múlik a levegő szennyezettsége!

Tény, egymagad nem mentheted meg a Földet, de már egy ember is sokat tehet azért, hogy élhetőbb bolygónk legyen. Ha te sem szeretnéd tétlenül nézni, ahogy a minket körülvevő természet nem is olyan lassan eltűnik, mutass példát: változtass a berögzült szokásaidon és közlekedj környezettudatosabban!

Használd a tömegközlekedést

Ha kocsival mész a munkába, a boltba, a gyerekért, az edzésre, baráti találkozókra, vagyis mindenhova, elsőre biztos a fejedet ingatod, ha a tömegközlekedés szót meghallod. Pedig, ha nagyvárosban élsz, jó eséllyel hamarabb beérsz dolgozni, ha a kötöttpályás villamost vagy a metrót választod, és hazafele sem kell a dugóban vesztegelned. De a vonattal is gyorsabban célba érsz, mintha végig araszolnád a bevezető utakat, miközben azon imádkozol, el ne késs. Nem azt mondjuk, hogy végleg tedd le a kocsit, hanem azt, hogy ha egy kicsit jobban átgondolod a közlekedési szokásaidat, és néha a villamos, a busz, a troli a hév és a metró mellett döntesz, nemcsak időt spórolhatsz, hanem a levegőszennyezést is csökkentheted.

Tekerj gyakrabban

A kerékpározás újra fénykorát éli, és egyre többen választják a biciklit, mint közlekedési eszközt. Ma már attól sem kell tartanod, hogy izzadtan indul a napod, ha kerékpárral mész munkába, hiszen sok munkahelyen zuhanyzókat is kiépítettek azért, hogy a biciklivel érkezők felfrissíthessék magukat. De ha időben indulsz, és nem diktálsz nagyobb tempót, valójában nem lesz szükséged arra, hogy letusolj.  Ha heti szinten használod a kerékpárodat, az alakod is formásabb lesz, a pénzed sem költöd el drága benzinre, és a környezetedet is kíméled.

Válts elektromos autóra

Úgy érzed, számodra nélkülözhetetlen a kocsi? Ha teheted, válassz elektromos autót! Nikola Tesla, a zseniális feltaláló és fizikus már jóval a mostani elektromos autók előtt, 1930-ban megalkotta a saját változatát: elkötelezett környezetvédő volt, aki jobbá szerette volna tenni a világot, és számos találmányát ennek jegyében készítette el. Ha kocsivásárlás, kocsiváltás előtt állsz, nézz körül az elektromos változatok között is, de Budapest bizonyos pontjain, a biciklikhez hasonlóan elektromos autókat is bérelhetsz néhány órára.

Utazzatok többen

Ha a külvárosban, vagy vidéken élsz, messze a munkahelyedtől, érthető, ha autóval jársz. De rendszeres autóhasználóként is lehetsz környezettudatos: ma már számos applikáció és internetes oldal létezik arra, hogy akik egy útvonalon haladnak, a benzinköltségen osztozva, egy kocsival utazzanak. Ezáltal amellett, hogy kényelmesen célba értek, a pénztárcátokat és a levegőt is kímélitek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top