Otthon

Elég intelligens az otthonod?

Szinte nincs olyan szegmense az otthonunknak, amit ne tehetnénk kényelmesebbé, egyszerűbbé és szebbé a mai modern technológiának köszönhetően. Lássuk, milyen praktikus újításokkal dobhatod fel főhadiszállásod technikai színvonalát!

Kezdjük mindjárt az ajtóban! Itt a kényelmi szempontok kissé költséges megoldásokat kínálnak, ám az egyszeri, nagyobb befektetés sokszorosan megtérül, hiszen nem csupán kényelmesebbé, de sokkal biztonságosabbá is teheted vele a házadat vagy lakásodat. A videó kaputelefon-rendszer kiépítésével az otthonod akár három különböző pontján is tudsz válaszolni a csengetésre, és egyszerre több bejárati ajtót is kezelhetsz, ami családi házak esetében semmiképp sem elhanyagolható szempont.

Elég intelligens az otthonod?

Többszintes lakások, családi házak esetén az interkom funkció is rendkívül jól kihasználható, mely segítségével a beltéri egységeken családtagjaiddal is beszélgethetsz az otthonodon belül. Ha pedig hirtelen zajra, netán kiabálásra leszel figyelmes, már nem kell az ablakhoz vagy a bejárati ajtóhoz menned, hogy kiderítsd a zaj forrását. A kamera gomb megnyomásával bármikor megnézheted, hogy mi történik az utcán.

Lágy hangulatfények

A gyermeked elég nagy már ahhoz, hogy egyedül közlekedjen a lakásban, de ahhoz még nem, hogy felérje a kapcsolót? Egyszerűen segíthetsz a problémán! Speciális kapcsolók révén a lakás távolabbi pontjáról is vezérelheted a világítást, így akár a nappaliban ülve is felkapcsolhatod a villanyt a konyhában, vagy hazaérkezve már a bejárati ajtó mellől aktiválhatod a nappali világítását. Csak egy gombnyomás, és nem kell többé az éjszaka közepén álmosan, sötétben kibotorkálnod a hálóból a fürdőszobába. Napirendedhez, bioritmusodhoz igazítva programozhatod a redőny fel- és lehúzását, szabályozhatod a fűtést vagy épp az áramfogyasztást. A komplex automatizálásnak köszönhetően így ma már az sem elképzelhetetlen, hogy az ágyból kikelve lágy hangulatvilágítás, félig felhúzott redőny, frissen főzött kávé várjon, miközben halk zene szól vagy a kedvenc programod megy a tévében.

Net a falból

Persze nem feltétlenül kell átfogó rendszerekben gondolkodnod: kis változtatásokkal is alkothatsz nagyot! Akinek kisgyereke van, tudja, milyen minden egyes porszívózáskor kiszedni a gyerekzárat a konnektorból, aztán mindet lelkiismeretesen visszarakosgatni, majd – ha van – gondosan eltenni a “kulcsot”, ami többnyire csak egy pici műanyag bigyó és mint ilyen, sajnos igen hajlamos az elkallódásra. Holott a gyermekvédelmi retesszel gyárilag ellátott konnektorok szinte már alapnak számítanak a mai modern USB, HDMI, wifi és multimédiás csatlakozó aljzatok korában. Nem csupán a különféle funkciók, de egyes anyagok, színek között is válogathatsz, hogy minél inkább illeszkedjen otthonod enteriőrjéhez. Ezek az aljzatok már a fal síkjában helyezkednek el, ami nem csupán esztétikus látványt eredményez, de praktikus is. Kiálló részek, felesleges sarkak, mélyedések híján kevésbé porosodik, és jóval könnyebben tisztítható.

Elég intelligens az otthonod?

 

Mindenképp érdemes tehát időről időre szépítened, fejlesztened az otthonod, mert így nem csupán kényelmesebbé, de a vadonatúj technikai fejlesztések révén energiatakarékosabbá és biztonságosabbá teheted. Ráadásul az okos megoldásokkal még a piaci értékét is növelheted.

Még több lakberendezési tipp az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top