nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Színek a lakásban – Így hatnak a színek hangulatunkra

Színek a lakásban – Így hatnak a színek hangulatunkra

Bizonyos színek inspirálnak, jókedvre derítenek és nyugtatnak, míg mások rossz közérzeted okozói is lehetnek! Otthonunk színei befolyásolják hangulatunkat, közérzetünket ezért különösen fontos, hogy a helyiség funkciójának megfelelően válasszuk ki a színeket. Nézzük, melyik szín milyen hatással van ránk!
NLCafé
f Ajánlom

A bútorok formája, a kiegészítők stílusa, a drapériák textúrája, valamint a lakásunkban használt színek együtt hozzák létre otthonunk egyedi hangulatát. Más szín való a dolgozószobába, és más a hálószobába, és megint más a fürdőbe. Számításba kell venned a beáramló fény mennyiségét is és azt is, hogy milyen napszakban tartózkodsz a szobában, konyhában, hiszen minden napszakban másként mutatnak és hatnak ránk a színek.

 Színek a lakásban – Így hatnak a színek hangulatunkra

 

Citromsárga

A sárga szín jó hatással van a lelkünkre és az elménkre egyaránt. A citromsárga tettekre ösztökél, hangulatunkat a pozitív irányba tereli, és élénkíti az idegrendszert. Serkenti az agyi és mentális funkciókat, inspirál, hatására jobban tudunk összpontosítani, így remek választás, ha a dolgozószobádat citromsárgára fested.

Zöld

A zöld színhez a harmónia és az egyensúly kötődik. Nyugtat és kikapcsol, pihenteti a szemet, és segít egyensúlyba hozni a tudatot, valamint az érzelmeket. Hatására kevésbé érzed magad kimerültnek és fáradtnak, így a nappalidba tökéletes lehet ez a szín.

Narancssárga

A narancssárga az öröm színe, elűzi a depressziót, szabadságra és mozgásra ösztönöz. Különösen jó hatással lesz rád, ha pesszimista szakaszba értél, és jó megoldás étvágytalanság ellen is, így a konyhádban bátran használd a narancssárgát!

Vörös

A vörös izgató, stimuláló hatású, jól mutathat egy rúzsban, egy szép ruhában, és tény, hogy a lakásban is, de ne használd nagy felületen – a hálószobádban sem! A vörös szín emelheti a vérnyomást, serkentheti a szívműködést, és nyugtalanná, idegessé tehet. A konyhában használva a vörös növeli az étvágyat, és ha van egy helyiséged, amit edzésre használsz, ott is jó szolgálatot tehet, mert fokozza a teljesítőképességet!

 Színek a lakásban – Így hatnak a színek hangulatunkra

 

Fehér

A fehér a tisztaság, valamint az egyszerűség jelképe, és az egyik legnagyobb előnye a lakásban, hogy minden megy hozzá: a tarka, a csíkos, a pöttyös, a virágos és bármilyen szín. Kontrasztossá, karakteressé teheted a lakásodat, harmonikussá a hálódat, ha fehéren hagyod a falakat, és a kiegészítőkkel, képekkel, függönyökkel, drapériákkal variálsz. Így időről időre költséghatékonyan átalakíthatod az otthonodat csupán annyival, hogy néha lecseréled a kiegészítőket.  

Kék

A kék a frissesség és a béke jelképe, nyugtat és inspirál. Akár a fürdőszobában, akár a nappaliban használod, jól döntesz, de a nappaliba válaszd a kék melegebb árnyalatait! Jó tudnod, hogy az a helyiség, amit kékre festesz, nagyobbnak fog tűnni, így szűk tereket nagyobbnak mutathatsz a segítségével. Étvágycsökkentő hatása miatt konyhába nem ajánljuk, ha csak nem diétázol.

 Színek a lakásban – Így hatnak a színek hangulatunkra

 

Lila

A lila divatos szín, a fizikai és spirituális megerősödés jelképe. Nyugtat, javítja a memóriát, de nem mindegy, hogy melyik árnyalatát használod, mert hosszú távon depresszióra hajlamossá tehet, így érdemes csínján bánnod vele!

 Színek a lakásban – Így hatnak a színek hangulatunkra

 

Fekete

A lilánál veszélyesebb a szintén trendi fekete, ami a gyász színe. A fekete felerősíti a félelmeket, ezért csak kis felületeken alkalmazd: ha bútoraid és a falad egy része is fekete, akkor nyomasztó érzés keríthet hatalmába, emiatt ezt a színt inkább csak kisebb dísztárgyak formájában javasoljuk.

 

Olvass még több cikket otthon témában az NLCafén:

Megosztás Facebookon