Otthon

Fenntartható otthon 5 lépésben – tippek nem csak kezdőknek

A fenntartható életmód lényege, hogy megpróbálunk úgy élni, hogy azzal minél kevesebb negatív hatást gyakoroljunk a környezetünkre. Ezt a törekvést életünk minden területére kiterjeszthetjük, a bevásárlástól kezdve a közlekedésen át az otthonunkig. Ez utóbbihoz adunk most néhány hasznos tippet.

A fenntartható otthon kialakítása számos mozaikból áll össze, kezdve olyan nagyobb lélegzetvételű munkálatoktól, mint az épület szigetelése az olyan apróságokig, mint az, hogy papírtörlőt használunk vagy konyharuhát. A fenntarthatóság sok esetben nem is pénz kérdése, sokkal inkább az elhatározáson és egy kis odafigyelésen múlik.

1. Csökkentsd az energiafelhasználásod!

Hazánkban a lakosság a legnagyobb energia-felhasználó. A lakásállomány kétharmada sajnos energetikailag elavult, a lakosság által felhasznált energia 40-50 százaléka megtakarítható lenne. Az energetikai felújítás egyik fontos eszköze a szigetelés, ami komoly beruházás, de ha nincs is lehetőségünk erre, kisebb léptékben is tehetünk azért, hogy télen mondjuk ne az utcát vagy az alattunk lévő garázst fűtsük. Terítsünk a padlóra szőnyegeket, az ablakoknál pedig sötétítő függönyökkel tudjuk útját állni a levegő mozgásának. Ha alkonyatkor összehúzzuk a függönyöket, akár 10%-kal is csökkenthetjük az ablakokon keresztül eltávozó hő mennyiségét. Az energiatakarékos LED-izzókkal akár 85% energiát is megtakarítunk a hagyományos izzókhoz képest. Válasszunk olyan konyhai eszközöket és háztartási gépeket, melyekkel energiatakarékosabbá tehetjük háztartásunkat.

2. Légkondi helyett ültess fákat

Az ország energiafogyasztásának egyik csúcspontja nyáron van, amikor a kánikulában bedörrennek a légkondik. Nyáron éjszaka szellőztessünk, napközben pedig sötétítéssel mérsékeljük a napsugárzás melegítő hatását, így nem kell feltétlenül légkondit használnunk, ami nagyon sok energiát fogyaszt és sokaknak allergiát is okozhat.

Sajnos, az egyre forróbbá váló nyarakon a kellemes, hűvös belső terekre még nagyobb szükség lesz. Otthonunk hőmérsékletét természetes módszerekkel is alakíthatjuk, például azzal, hogy a ház köré fákat ültetünk. Az árnyékot adó növények több fokkal mérsékelhetik a benti hőmérsékletet.

A növények persze nem csak a ház körül, a belső térben is jótékony hatásúak. Nemcsak azért, mert tisztítják a levegőt, de tudományos kutatások is igazolják, hogy számos pozitív hatásuk van testünkre, lelkünkre egyaránt. Például segítik a koncentrációt, a hatékonyságot és a regenerációt, a kertészkedés pedig bizonyítottan csökkenti a stresszt.

3. Szelektálj és komposztálj!

Ma már egy fenntartható otthonban elengedhetetlen a hulladék csökkentése és szelektálása. Törekedjünk a túlcsomagolt áruk kerülésére, hisz a műanyag hulladék jelentős részét az áruk csomagolása teszi ki. A csomagolóanyagokat pár perc használat után már dobjuk is ki, de azok, ha nem kerülnek újrahasznosításra, sok száz, ezer, vagy ki tudja hány évig kallódnak még a természetben. Ma már egyre több csomagolásmentes bolt nyílik nálunk is, szerelkezz fel kis tárolókkal, és vedd meg ezekbe töltve a tésztát, a rizst vagy épp a müzlit.

Ahelyett, hogy mindig megveszed a legújabb könyveket, magazinokat, járj inkább könyvtárba. Spórolj a papírral, használd a lap mindkét oldalát, és csak azt nyomtasd ki, amit mindenképpen szükséges.

Egy átlagos háztartás hulladéktermelésének egyharmadát a szerves hulladék teszi ki, és ezt, ahelyett, hogy kidobjuk, akár hasznosíthatnánk is, hisz a komposztálás során remek humusz képződik belőle, amit szobanövényeinknél és a kertben kiválóan fel tudunk használni. Komposztálni nem csak kertben, de lakásban is lehet, a gilisztakomposztáló nem foglal nagy helyet, és ha a kis giliszták jól érzik magukat, észre sem lehet őket venni.

4. Vásárolj tudatosan!

Az egyszer használatos termékek helyett dönts inkább a tartós alternatívák mellett. Papír törlőkendő helyett használj vászon konyharuhát, az eldobható elemek helyett részesítsd előnyben az újratölthető elemeket, PET palackos ásványvíz helyett vegyél egy kulacsot, és azt töltsd újra csapvízzel.

Válaszd a helyi és szezonális termékeket, ezzel nemcsak magadnak, de a Földnek is jót teszel. Ha kevesebb a hús- és tejterméket fogyasztasz, akkor akár 73%-kal is csökkentheted az általad fogyasztott élelmiszerek karbonlábnyomát.

5. Legyél természetes!

Nem is gondoljuk, de otthonunkban rengeteg mesterséges vegyi anyag vesz körül bennünket, melyek potenciális allergének lehetnek. Épp azért, ahol csak lehet, inkább váltsunk természetes tisztítószerekre. A mosószóda, a szódabikarbóna vagy az egyszerű ecet is nagyon hatékony tud lenni. A higiéniai termékeknél és a kozmetikumoknál is válasszuk azokat, amelyek minél kevésbé színezettek és illatosítottak, gondoljunk itt akárcsak a WC-papírra vagy a papír zsebkendőre.

Részesítsd előnyben azokat a termékeket, melyek megújuló és fenntartható forrásból származó, természetes, alapanyagokból, például pamutból, gyapjúból, készültek. Az sem mellékes szempont, hogy egy termék előállítása során a munkavállalók milyen munkakörülmények között dolgoznak és mennyi bért kapnak munkájukért. Ha van rá módunk, tájékozódjunk ezzel kapcsolatban, és pénzünkkel azokat a vállalatokat támogassuk, amelyek ezekre a szempontokra is odafigyelnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top