Otthon

Kemény harc jön az albérletekért, mert nincs elég kiadó lakás

A kereslet mindenhol nő, kiadó ingatlanból viszont nincs elég a piacon.

Júliusban kihirdetik a felvéti ponthatárokat, utána pedig nagyobb fordulatszámra kapcsol az albérletpiac. A kínálat azonban nem tud lépést tartani a kereslettel.

Budapesten idén 70 százalékkal nőtt az egy kiadó lakásra jutó érdeklődők száma, a kínálat azonban stagnált. A fővárosban az átlagos albérletár havonta 160 ezer forint volt. Ez 7 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten – írja az Mfor az Ingatlan.com elemzése alapján.

Budapesten kívül sem bővült igazán a kínálat, országszerte 14 200 kiadó ingatlan érhető el, ami csupán 4 százalékkal több az előző évhez képest.

  • Pécs: a kereslet 17 százalékkal, a kínálat 14 százalékkal nőtt. Az átlagos albérleti díj 85 ezer forint, ami 15 százalékos csökkenés.
  • Miskolc: a kereslet 60 százalékkal nőtt, a kínálat pedig duplájára bővült. A bérleti díj 80 ezer forint átlagosan, ami 14 százalékos drágulás.
  • Győr: 20 százalékkal kevesebb a kiadó lakás, de a kereslet 70 százalékkal nőtt. Az átlagos albérleti díj 110 ezer forint, ami 10 százalékos emelkedést jelent.
  • Debrecen: 100 ezer forint az albérlet átlagos díja, ez 11 százalékkal magasabb, mint korábban.
  • Szeged: visszafogott, 6 százalékos drágulás után az átlagos díj 95 ezer forintra emelkedett.

Az albérletekért folyó harcban a diákoknak nemcsak egymással, hanem a pályakezdő fiatalokkal és a városba érkező munkavállalókkal is versenyezniük kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top