Otthon

Megszállják a lakásokat a miniskorpiók

Szerencsére az emberre nézve ártalmatlanok ezek a pókszabásúak közé tartozó állatok.

Megszállják a lakásokat az álskorpiók – írja a 24.hu. A pókszabásúak közé tartozó állatok az emberre nézve teljesen ártalmatlanok ugyan, de nagyon érdekesek: násztáncot járnak, rovarok hátán utazzák be a világot, hálót szőnek, és akár van mérgük, akár nincs, mindannyian a parányvilág rettegett ragadozói.

Fotó: Biosphoto / Alberto Ghizzi Panizza

Az álskorpióknak világszerte közel 3500 fajuk él, hazánkból eddig 55 faj jelenléte bizonyított, de a valós fajszám 60-70 közöttire tehető. Ennek oka az, hogy eddig kevesen foglalkoztak nálunk ezekkel az állatokkal, és hazánk egyes területeit még nem sikerült megvizsgálni.

Az apró ragadozók testméretükhöz képest nagy, erőteljes tapogatólábaik vannak, amelyek hatalmas ollóban végződnek pont úgy, ahogy a skorpiókat ismerjük, méregtövisük viszont nincs. „Az álskorpiók mindegyik faja ragadozó, egyesek ollói végén méregkészülék is található, aminek a táplálékszerzésben van fontos szerepe. Mások puszta fizikai erejükkel fogják le a prédát” – mondta a 24.hu-nak a Kárpát-medencei álskorpiókat kutató szakember, dr. Novák János PhD.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top