Otthon

Évek óta nem látott virág nyílik a Mecsekben – fotó

Egy elhanyagolt legelőt állítottak helyre, és ennek köszönhetően a különleges növény is visszatért.

Hosszú évek óta először nyílik az abaligeti legelőn a védett tarka pettyeskosbor. A mintegy 70 tövet számláló kis csoportban rózsaszín, lilás és egészen fehér virágok is találhatók – számolt be Duna-Dráva Nemzeti Park a Facebookján.

A különleges növény virágzása a nemzeti park szakemberei szerint annak köszönhető, hogy néhány évvel ezelőtt legelő-helyreállítást végeztek a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben.

Miután a falu állatai már nem legeltek a területen, a gyepet cserjék nőtték be, és a főként galagonyából és kökényből álló bokrosok évről évre nagyobb területet foglaltak el.

Ezután kezdte meg a terület helyreállítását a tulajdonos a nemzeti parkkal egyeztetve. Először cserjeirtást végeztek, majd visszahozták a legeltetést.

A három-négy éve történt első beavatkozásnak már természetvédelmi vonatkozású hatása is van, hiszen ismét nyílik tarka pettyeskosbor.

(Nyitókép: MTI/Kálmándy Ferenc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top