Otthon

Régi mobiltelefonod leadásával most a gorillákon segíthetsz

Hogy mi közük a gorilláknak a mobiltelefonokhoz? A Fővárosi Állat- és Növénykert kampánya erre hívja fel a figyelmet.

A Fővárosi Állat- és Növénykert legfiatalabb gorillája a másfél éves Indigó, akit most, az állatkerti nevelőszülők napján örökbe is fogadtak. Ezzel párhuzamosan az állatkert mobiltelefon-gyűjtő kampányt indított, a mobilok gyártásához szükséges koltán nevű anyagot ugyanis jellemzően Kongóban, a síkvidéki gorillák természetes élőhelyén bányásszák.

Egynapos gorillakölyök anyjával a budapesti Állatkertben 2017-ben (MTI Fotó: Kovács Attila)

A gorillák akár napi másfél kilométert is megtesznek táplálék után kutatva. Növényekkel, hajtásokkal, virágokkal, gyümölcsökkel táplálkoznak, a bányászat miatt viszont folyamatosan szűkül a természetes élőhelyük, és kimerülőben vannak a táplálékforrásaik. Az állatkert a használaton kívüli mobiltelefonok újrahasznosítását tűzte ki célul, ezzel is hozzájárulva a bányászat környezetkárosító terheinek mérsékléséhez.

Az RTL Klubnak elmondták, magánszemélyektől is fogadnak készülékeket, de főként iskolai csoportok jelentkezését várják: a legtöbb telefont összegyűjtő csoportnak a gorillák gondozói tartanak különleges előadást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top