Otthon

Hirtelen mindenki tóparti nyaralót akar venni

Van olyan Balaton melletti megye, ahol száz százalékkal növekedett a nyaralók iránti kereslet.

Lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a nyaralóingatlanok iránti érdeklődések száma országos átlagban megduplázódott egy hirdetésre vetítve, ráadásul a kereslet újabb támogatást kaphat. „A falusi csok részletei a napokban derültek ki, így még komolyabb hatása nem volt a keresletre, várható azonban, hogy az év hátralévő részében az érintett településeket felértékeli ez a lépés” – fogalmazott a szakember

A Balaton melletti megyék közül Veszprémben százszázalékos növekedés következett be. Somogyban átlagosan 70 százalékkal többen érdeklődtek egy-egy nyaraló vagy lakóingatlan hirdetésére. Balatonfüreden 600 ezer forintot, Siófokon pedig 478 ezer forintot kérnek átlagosan a nyaralók négyzetméteréért. Balogh László példaként említette Balatonkenesét, Balatonakalit, Balatonszemest, Balatonszepezdet az ottani ingatlanok iránti érdeklődés ugyanis 80-170 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A Velencei-tó a Fejér megyei Velencénél.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Az elemzés szerint a harmadik Balatonnal határos megyében, Zalában lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a többiekhez képest szolidabban, 16 százalékkal 297 ezer forintra nőtt, ezen belül a megyében található nyaralóknál mindössze 2 százalékkal 190 ezer forintra emelkedtek az árak. Ugyanakkor a Zala megyéhez tartozó Keszthelyen óriási drágulás ment végbe, az ottani nyaralók négyzetméterára 373 ezer forintra emelkedett.

A Velencei-tónak helyet adó Fejér megyében pedig 112 százalékkal nőtt a kereslet. Gárdonyban négyzetméterenként 389 ezer forintot kérnek.   Az ottani nyaralóknál pedig 28 százalékkal 361 ezer forintra emelkedett az átlagár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top