Otthon

Csinálj ládás sarokétkezőt a konyhába!

A 70-es, 80-as évek paneljaiban pont annyira jellegzetes volt az L-alakú étkezősarok, mint a vidéki otthonok konyháiban. Többnyire a helytakarékosság és az olcsó kivitelezés miatt ültünk ezen, de lássuk be, abban az időszakban még divatosnak is számított.

A színes összeállítású (leggyakrabban piros-fehér) konyhabútornak két olyan előnye volt, ami miatt ma is érdemes visszanyúlni hozzá. Az egyik, hogy kisebb konyhába valóban ideális megoldás, a másik, hogy feltuningolva akár egy modern étkező része is lehet.

Csinálj ládás sarokétkezőt a konyhába!

Otthon, magunknak is elkészíthetünk egy modern sarokétkezőt a konyhába, persze, ha úgy érezzük, hogy nem akar előtörni a bennünk rejtőző asztalos, akkor kérhetjük szakember segítségét. Gondolkodhatunk teljesen egyszerű kivitelezésben vagy ládás megoldásban. A ládás előnye, hogy további helyet nyit nekünk, ha kicsi a konyhánk. Ide pakolhatjuk a konyhai textíliákat, az ünnepi étkészletet vagy a nagymama sodrófáját, amit csak karácsonykor veszünk elő.

A konyhai sarokpadot otthon is meg tudja csinálni egy gyakorlottabb ember (Fotók: Buzznick )

A konyhai sarokpadot otthon is meg tudja csinálni egy gyakorlottabb ember (Fotók: Buzznick )

Mindig a hosszabb fallal kell kezdeni. Erre először felfúrunk egy szélesebb deszkát. Majd ennek a hosszától függően, lemérünk 6-8 db kisebb deszkát, melyek olyan szélesek legyenek, amilyenre a sarokülőt szeretnénk. Ugyanezt a hosszt lemérjük még kétszer. Egy léc a padlóra kerül, egy pedig összeköti az alsó és a felső rövidebb részt.  Ugyanezt a folyamatot elkészítjük a rövidebb falnál is, ügyelve a sarokrészek találkozására. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy lemérjük a konyhabútor ülőfelületét, majd ezekre a falapokra, méretre vágott szivacsot ragasztunk, amit egy erősebb textíliával fedünk be. Ennek rögzítéséhez alkalmazzunk fa és textil tűzéséhez használható gépet. Ezután rögzíthetjük az ülőfelületeket a talpazathoz. Végül a szintén méretre vágott bútorlapok, vagy farostlemezek következnek, melyekkel elfedjük magát a lábazatot. Ha ládás megoldást szeretnénk, akkor az ülőfelületeket horganyozott csuklópánttal rögzítsük! Itt megnézheted lépésről lépésre, hogyan készül. 

(Nyitó kép: iStock) 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top