Otthon

Alig fizette ki a hitelét a 69 éves mohácsi nő, elvette az önkormányzat az otthonát

A szomszédságában felújítják a piacot, a hivatalos indoklás szerint kell a hely a parkolónak. Erzsébet szerint viszont csak nem tetszik a városvezetésnek, hogy rossz állapotban van a háza.

A Mohácson élő Erzsébet már 40 éve a vásárcsarnok mellett lakik a saját tulajdonú, emeletes ingatlanában. A kilakoltatási moratórium április 30-i lejártával azonban a 69 éves nő az utcára kerül, mivel a szomszédos piac felújítása miatt az önkormányzat kisajátította a házát és az udvarát – írja a Mérce.

Az ingatlanon többmilliós jelzáloghitel volt, ezért Erzsébet átjárt Ausztriába dolgozni, hogy törleszteni tudja a kölcsönt. Tavaly májusban ez sikerült is neki, pár hónappal később azonban elveszítette az otthonát.

A kisajátítás hivatalos indoka, hogy a piac mellett közparkolót hozna létre a város, ehhez kellene Erzsébet ingatlanának a területe. Legalábbis ez derül ki a kisajátítási kérelemhez mellékelt dokumentumokból.

Erzsébet szerint viszont csak azért sajátították ki a házát, mert nincs jó állapotban az ingatlan, és ez szúrja a városvezetés szemét. Ráadásul egy tavaly júniusi képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve szerint sem szerepel a parkoló az indokok között, a polgármester is arról beszélt, hogy van olyan lehangoló épület a környéken, ami „nagyon szemet szúr mindenkinek, lakossági megkeresések is érkeztek”. Ezért döntöttek a kisajátítás mellett, de a kérelem benyújtása jóval azután történt, hogy a piacfelújítás pályázatát elbírálták.

Erzsébet elismeri, hogy a háza le van lakva, de már beszerezte az építőanyagokat, a szigetelő anyagokat, új nyílászárókat, már csak a szakemberek bérére spórol. Korábban 5,3 millió forintos vételi ajánlatot tett az önkormányzat, de ezt nem fogadta el, mert alig volt több a hitelnél, amit éveken át törlesztett.

Később összesen 9,3 millió forintos kárpótlást állapítottak meg neki, ennek a felére jogosult Erzsébet, mivel felerészben tulajdonosa a háznak. A többi a két gyerekét illeti fele-fele arányban. A pénzt azonban a mai napig nem vette fel, letétbe van helyezve, és nem is akarja felvenni.

A mostani helyzetben már az ügyvédek sem tudnak segíteni rajta, Erzsébetet hamarosan kilakoltatják, a házát pedig lerombolják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top