Otthon

Indul a tavaszi nagytakarítás! Ezekre biztosan szükséged lesz!

Akármilyen sablonosnak is tűnik a „tavaszi nagytakarítás” szókapcsolat, mégis eljön az a napsugaras szombat délelőtt, amikor rádöbbenünk, hogy az ablak koszos és maszatos, a sarokban mintha pókháló csillanna meg, a terasz pedig vállalhatatlan, pedig már nagyon kiülnénk hétvégén. Elő a takarítóeszközökkel, essünk neki, hogy tisztaság legyen!

Persze nem könnyű rávenni magunkat, hogy nekikezdjünk a tavaszi nagytakarításnak, de mennyire szuper lesz majd a friss, illatos és tiszta lakásban lerogyni a kanapéra, és gondolatban megveregetni saját vállunkat! Ez pont olyan aktuális teendő, mint a ruhatárunk felfrissítése tavasszal. A tavaszi nagytakarítás ráadásul jó alkalom arra is, hogy megszabaduljunk az ősz óta lakásunkban felhalmozott felesleges tárgyaktól.

Íme a tavaszi nagytakarítás fegyvertára

1. Porszívó

Alapvető kelléke a hétköznapi életnek, a tavaszi nagytakarításnak meg pláne. A legmenőbb persze a vezeték nélküli robotporszívó: amíg mi törölgetjük a könyvespolcról a port, addig a porszívó önállóan dolgozik a kezünk alá. A hagyományos porszívóval pedig megoldhatjuk a magasan lévő szekrénytetők portalanítását és a sarokban megbúvó pókhálókat is eltüntethatjük vele.

2. Kézi gőztisztító

A nagytakarítás egyik mumusa a fürdőszoba és a konyha alapos megtisztítása. A penész és a zsír is könnyedén eltávolítható azonban kézi gőztisztítóval, ami nem csak eltünteti a foltokat, hanem fertőtlenít is.

3. Szivacsok, kendők, törlőrongyok

Készítsünk be egy mosószeres vízzel megtöltött műanyag vödröt, amit az egész napos művelet alatt magunkkal viszünk a lakás különböző pontjaira, szivacsokkal együtt. Fontos, hogy tisztítószerrel alaposan lemossunk minden erre alkalmas felületet, ajtófélfát, szekrényt és kis zugot. A portörlés első körben oké, de utána menjünk végig vizes szivaccsal is, hogy illatos és tartós legyen a tisztaság.

4. Szódabikarbóna

Akár környezetvédelmi okokból tesszük, akár csak azért, mert nem szeretnénk vegyszerekkel takarítani, használjunk ecetet vagy vízben feloldott szódabikarbónát, ami kiváló például a hűtőszekrény vagy a spájz tisztítására. Így biztosan nem érintkeznek élelmiszereink vegyszerekkel.

+1 Mosógép

Ez persze már minden háztartásban megtalálható. Ide is csak azért került be, hogy felhívjuk a figyelmet arra: a nagytakarítás egyben nagymosást isjelent. Mossuk ki a függönyt, a kanapéhuzatot, az ágyneműket, a takarókat, egyszóval minden mozdítható, leszedhető textíliát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top