Otthon

A túl gyakori takarítás károsabb lehet, mint a dohányzás

Nekünk ennyi elég is, már el is dobtuk a gumikesztyűt meg a WC-tisztítót... na jó, a viccet félretéve, kíváncsiak vagyunk a magyarázatra is. Tényleg káros a szervezetünkre, ha mindennap megállás nélkül takarítunk?

Ha téged is idegesítenek a vízkőfoltok a zuhanykabinon, vagy hetente többször lesikálod a redőnyt, és totálisan zsírfoltmentes a konyhád, akkor ez a hír most sokkolni fog: a túl gyakori takarítás káros az egészségre.

A tisztaság rossz?

A tisztasággal persze nincs semmi baj, a takarítás során használt vegyszerek, tisztítószerek belégzése okozhat komoly egészségügyi problémákat. Egy – kivételesen nem brit, hanem norvég tudósok által végzett – kutatás szerint túl gyakran takarítani nem jó. A vizsgálatban 6253 személy vett részt, férfiak és nők vegyesen, akiket kemény 20 éven keresztül megfigyeltek. Az eredmény: az otthoni takarításában aktívabban részt vállalók (elsősorban nők) tüdőkapacitása csökkent azokéhoz képest, akik kevesebbszer kerültek közvetlen kapcsolatba a tisztítószerekkel.

Veszélyben a takarítók?

A norvég kutatók összehasonlították azt is, milyen hatással vannak a légzőszerv-rendszerünkre a kémiai tisztítószerek, és milyennel a dohányzás, és megállapították, hogy a gyakori takarítás ugyanannyira káros, mint a rendszeres dohányzás (ez napi 20 szál cigarettát jelent 20 évig). A következmények hasonlóak: nehézlégzés, asztma, a tüdő idő előtti elöregedése.

Akkor ne takarítsunk?

Persze azért ugorjunk neki a tavaszi nagytakarításnak, semmiképpen ne hagyjuk ki, de nem kell minden héten ugyanezzel az intenzitással megismételni. Amit még megtehetünk, hogy szájmaszkot használunk házimunka közben, illetve felfedezzük a természetes tisztítószerek csodáját, amelyekkel ugyanúgy tudunk zsírt oldani, fertőtleníteni, csillogni, villogni, és még a tüdőnket sem károsítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top