Otthon

Elbontották a fészküket, mégis visszaköltöztek a gólyák

Hiába bontották el a fészket, a gólyapár visszaépítette ugyanazon a villanyoszlopon.

Megpróbáltak áttelepíteni egy gólyapárt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Besenyszögön, de nem sok sikerrel. A gólyák nem foglalkoztak azzal, hogy új helyet találtak nekik, ragaszkodtak a megszokott fészkükhöz.

Korábban az iskola kéményén volt a gólyafészek, de egy felújítás során a kéményt elbontották, ezért a madarak egy közeli villanyoszlopra költöztek. Itt viszont sok embert zavar a magasból lehulló ürülék és a gallyak. Engedéllyel elbontották a fészket, de a gólyák újraépítették – számolt be a Tények.

Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője azt mondta, hogy a gólyák nagyon ragaszkodnak a fészkükhöz, ennek pontos magyarázatát még a kutatók sem ismerik.

A szakember azt tanácsolja a besenyszögieknek, inkább békéljenek meg a gólyák mostani helyével. Ha erre nincs esély, akkor tegyék vissza a fészket az iskola tetejére, mert a madarak azt a helyet biztosan kedvelték, és csak a kémény lebontása miatt építettek maguknak új költőhelyet.

Korábban arról számoltunk be, hogy Békéscsabán is többször megpróbáltak áthelyezni egy gólyafészket, de a madarak még a villanyoszlopra erősített akadályok ellenére is visszaköltöztek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top