Otthon

Gigantikus darázsfészket találtak Kecskeméten

Az enyhe tél miatt darázsinváziótól tartanak a szakemberek.

A rovarok egy jelentős része áttelelt az enyhe időjárás miatt, ezért most darázsinváziótól tartanak a rovarirtók Magyarországon – írja a Bors.

A lapnak Molnár Dániel, a Hornetclean darázsirtó vállalat vezetője nyilatkozott a darázshelyzetről. Elmondása szerint komoly problémákat okozhat, hogy az enyhe tél miatt több ezer példány is áttelelhetett, miközben egy átlagos tél során általában a teljes állomány elpusztul.

A szakembert és csapatát eddig 31 darázsfészek eltávolításához riasztották ebben az évben. Hasonlóra márciusban még sohasem volt példa. Egy Kecskeméti házból egy másfél méternél is nagyobb darázsfészket kellett eltávolítaniuk.

Ősszel még vagy 65 ezer német darázs lakhatott benne, de most is voltak pár ezren. Ráadásul a királynők is átteleltek, így tovább növelhetik idén az állományt

– mondta Molnár Dániel.

A szakember szerint a darazsak idén jóval többen lesznek a szokásosnál, és több helyre is fészkelik majd be magukat. A rovarirtók száma ugyanakkor nem növekedett. További problémát jelenthetnek a magukat hozzáértőnek kiadó „kóklerek”, akik csak félmunkát végeznek:

Ez rendkívül ve­szélyes: tavaly is voltak halálos balesetek, és tartok tőle, hogy ha nem szakemberhez fordulnak az érintettek, még többen veszíthetik majd az életüket

– figyelmeztetett a szakember.

Kiemelt képünk illusztráció (iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top