Otthon

Beágyazol reggelente? Nagyon jót teszel vele az egészségednek!

Ijedtemben hirtelen bevetettem az ágyamat, amikor elolvastam ezt a friss tanulmányt.

Régebben rendes ember voltam, mindig beágyaztam reggel, mert akkor még a beágyazás annyiból állt, hogy rádobtam az ágytakarót az ágyra, és mehettem a dolgomra. Ez megváltozott akkor, amikor lecseréltem nyitható kanapéágyra a franciágyat, amivel pont azt értem el, hogy semmi kedvem rászánni reggel azt a három percet, amivel az ágy összecsukása járna. Most már tudom, hogy ezért hever romokban az életem, de minden megváltozik, ha újra rászoktatom magam az ágyazásra.

Ironizálok persze, nincs romokban semmi attól, hogy nem ágyaztam be ma reggel sem, de egy új tanulmány szerint valóban seregnyi jó hatással lehet az életünkre, ha rendszeresítjük a reggeli ágyazást. A kutatás során 1000 ember ágyazási szokásait mérték fel, azt vizsgálva, hogy a beágyazás milyen hatással van az egészségükre és a hatékonyságukra.

Az eredményekből pedig kiderült, hogy azok, akik minden reggel beágyaznak, sokkal elégedettebbek, és egészségesebb döntéseket hoznak.

ágyazás tanulmány döntés

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/rawpixel.com

Az ágyazás kora reggel olyan érzéssel tölti el az embert, hogy már elért valamit, pedig még el sem kezdődött a nap, ez az érzés pedig kihat a nap további részében hozott döntésekre. Azok között, akik rendszeresen beágyaznak, négyből hárman érezték azt a vizsgálat során, hogy egész nap hatékonyak voltak, és volt értelme az életüknek. Azok között, akik nem ágyaznak be, csupán 50 százalék érezte ugyanezt. Ráadásul az is kiderült, hogy a beágyazós emberek kétszer elégedettebbek a munkájukkal.

Az egészséges szokások kialakításában is segíthet a beágyazás: a tanulmány szerint a beágyazósok sokkal hajlamosabbak arra, hogy kövessék a terveiket, rutinokat alakítsanak ki, rendszerezzenek, és tervezzenek. Sőt 15 százalékkal nagyobb eséllyel döntenek az egészséges ételek mellett a nap folyamán. A beágyazás még az alvásunkra is hatással van: a beágyazósok két óra huszonnégy perccel alszanak többet a tanulmány szerint, állítólag azért, mert sokkal hívogatóbb a bevetett ágy este, mint a rendezetlen.

A lényeg a lényegben, holnaptól próbáld ki, hogy beveted az ágyadat, hátha tényleg jobb lesz tőle az életed!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top