Otthon

Az autód kormánya 4-szer koszosabb, mint egy nyilvános vécé ülőkéje

Sajnos erre jutottak a kutatók. És ez még semmi a benzinkutakhoz képest.

Közel négyszer szennyezettebb lehet egy átlagos személyautó kormánykereke egy nyilvános vécénél – derült ki egy a Carrentals által készített tanulmányból, amelyet a hvg.hu ismertetett.

A kutatók szerint míg egy vécéülőkén négyzetcentiméterenként átlagosan 172 baktériumkolónia él, addig egy autó kormányán 629. Ha ehhez még hozzávesszük az italtartó (506 baktériumkolónia/négyzetcentiméter), a biztonsági öv (403) és a kilincs (256) szennyezettségét, azt hiszem, mindannyian elgondolkodhatunk egy autós kesztyű beszerzésén. Még egy nyilvános lift nyomógombján is „csak” 313, egy okostelefon érintőkijelzőjén pedig 100 baktériumkolónia él négyzetcentiméterenként.

A tanulmány szerint egy átlagos kocsiban körülbelül 700 különböző fajta baktérium fedezhető fel. A kutatók szerint ezért részben az autóban evés tehető felelőssé, valamint a tény, hogy a járműveket csak ritkán, és akkor sem elég alaposan takarítják ki.

A benzinkutakon található töltőpisztolyokhoz képest ugyanakkor még az autónk is patyolattiszta: ezek ugyanis 12 ezerszer (!) piszkosabbak, mint egy nyilvános vécé ülőkéje.

Kiemelt képünk illusztráció (iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top