Otthon

Vigyázz, már támadnak az agresszív darazsak!

Ilyenkor építenek fészket a gyakran igen veszélyes rovarok.

Nyakunkon a méh- és darázsszezon – figyelmeztet a Blikk. A lapnak nyilatkozó méhrajbefogó, Boros Tibor elmondása szerint már többször is riasztották idén a rovarok miatt. Legutóbb egy tápiógyörgyei családi házhoz hívták ki, de nem ez volt az első eset:

Gyömrőről már háromszor hívtak, de szeltem át az országot a rovarok miatt januárban is, egy Pest megyei településen pedig a csillár alól bújtak elő tömegével a tolakodó ízeltlábúak

– mondta.

A szakértő szerint még a darazsak is csak akkor bántják az embert, ha veszélyben érzik magukat. Ő maga emiatt csak akkor irtja ki a rovarokat, ha nincs más lehetőség. A napokban például egy óriási darázsfészket talált egy ház tetőszerkezetében, amelyet királynők laktak. Őket szabadon engedte, mert még nem volt tele a fészkük petékkel.

A darazsak általában kémények belsejébe, fák ágaira, redőnytokokba, házak mennyezetébe, padlásokra, szellőzőrendszerekbe fészkelnek. A tavasz kezdetén érdemes odafigyelni a kaparó hangokra, zümmögésekre, ilyenkor pedig mindig szakembert kell hívni, a rovarok ugyanis támadásként értelmezhetik a közeledésünket – figyelmeztetett Boros Tibor.

A darazsak csípése nagyon fájdalmas, egyes fajoké pedig akár életveszélyes is lehet. Ilyen például a lódarázsé:

Súlyosabb esetben előfordulhat verejtékezés, szédülés, rosszullét, hányinger, hányás, légszomj, légzéskimaradás, szívpanasz, émelygés, akár eszméletvesztés is. Bármelyiket tapasztaljuk, azonnal mentőt kell hívni, mert egyetlen csípés is halálos lehet

– figyelmeztetett dr. Bense Tamás orvos. 

A lódarazsat semmiképp nem szabad összetéveszteni a szintén hatalmas tőrösdarázzsal, ami védett állat.

Kiemelt kép: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top