Otthon

Tágítsd a teret! Így lehet a kerted otthonod meghosszabbítása

Egyedi ötletekkel a lakás részéve tehetjük a kertet, teraszt is – vagy éppen mi lehetünk a természet részei, ez már csak nézőpont kérdése. Egyszerű, mégis látványos megoldásokra esküsznek a tervezők 2019-ben.

Egyre jobban igényeljük a természet közelségét, menekülünk a szabad levegőre, a madárcsicsergésbe. Talán sosem volt még ekkora kincs egy kényelmes kültéri kanapé, egy hangulatvilágítással ellátott terasz vagy egy jól felszerelt szabadtéri konyha. Ha a kertünkről van szó, választékból szerencsére nincs hiány; a döntésben azonban elkél a segítség. Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke kül- és beltér összeolvadásáról és az egyre bővülő kínálatról beszélt a közelgő GardenExpo apropóján.

Gondolhatnánk, nincs új a nap alatt, hiszen nem is kell nagyon messzire visszamennünk az időben, nagyanyáink, dédanyáink rengeteg időt töltöttek a szabadban. Mégis mi változott? A ma embere már másra áhítozik?

Tény, hogy 100-200 évvel ezelőtt elődeink számára a kint és bent határa nem vált el annyira élesen, mint később, az urbanizáció elterjedésével. Fontos azonban látni a különbséget: ma már nem elsősorban dolgozni szeretnénk a kertünkben. Egyesek hobbiként, aktív kikapcsolódásként, mások kizárólag a passzív pihenés helyszíneként tekintenek rá, de egy biztos, senki sem szeretne órákon át füvet nyírni vagy derékfájást kapni a kapálástól, ásástól. Nagyon sokat dolgozunk a hétköznapokban, keveset tudjuk élvezni az otthonunkat, ezért a szabadidő fogalma felértékelődött.

Képes a piac lépést tartani a ma emberének kényelmi igényeivel?

Abszolút. Gondoljunk csak arra, hogy ma már egyre több okos kerti eszközből válogathatunk, melyek, ha akarjuk, kommunikálnak a telefonunkkal, így egy érintéssel távvezérelhetővé válik az öntözőrendszer vagy épp a fűnyíró. Mivel a kültéri wellness is egyre népszerűbb, a gyártók mobilról vezérelhető pezsgőfürdőkkel kápráztatják el a vevőket, de kaphatók olyan kültéri tusolók is, amik napelem segítségével melegítik fel a vizet. A kerti okosvilágítás-rendszereket pedig előre is beprogramozhatjuk, vagy akár okostelefonunkkal is vezérelhetjük a fényeket.

A kerti bútorok hogyan idomulnak a megváltozott elvárásokhoz?

A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően ma már számtalan időtálló és minőségi, kezelést, karbantartást nem igénylő kerti berendezés közül válogathatunk. Ráadásul például az ülőgarnitúrák között bőven találunk olyan darabokat, amelyek pont olyan kényelmesek, és úgy néznek ki, mintha a nappaliból hoztuk volna ki a kertbe. Nem akarunk azzal foglalkozni, hogy ha esik az eső, kirohanjunk összeszedni a díszpárnákat, inkább a gyártók alkalmazkodtak hozzánk, és kikísérleteztek olyan víztaszító vagy vízáteresztő textíliákat és tölteteket, amelyek nem gombásodnak, penészesednek be, hanem nagyon gyorsan megszáradnak.

Megnézem
Összes kép (3)

A beltéri enteriőrben is nagyon sokat számít a dekoráció, a kiegészítők helyes alkalmazása.  Ebben is tapasztalható fejlődés?

Éppen a napokban volt szerencsém a saját szememmel megnézni egy káprázatos színekben pompázó, PET-palackokból készült kültéri szőnyegkollekciót, amely kifejezetten fedetlen teraszokra készült. De változatos mintázatokban kaphatóak már olyan függönyök, amik kiállják az időjárás viszontagságait, szél- és UV-állóak. Vagyis ma már a kültéren is bátran nyúlhatunk a textíliákhoz, amik remekül öltöztetik strukturálják a teret, és a széles kínálatnak köszönhetően akár évszaknak és ünnepeknek megfelelően variálhatjuk is őket. De ugyanez igaz a különböző dekortárgyakra, amiket pont ugyanúgy alkalmazhatunk, mint a nappaliban vagy a hálószobában. A kertben és a teraszon sokat jelent még egy jó hangulatvilágítás is, de a dézsás növények is sokat tudnak dobni az összképen. Egyetlen dolgot ne tévesszünk szem elől, a kert akkor lesz igazán otthonunk folytatása, ha stílusában harmonizál a kint és a bent.

Megnézem
Összes kép (3)

Mivel érdemes kezdeni, ha valaki a kert átalakítását, berendezését tervezi?

Első lépésként inspirálódjunk akár barátok, családtagok kertjéből vagy az interneten fellelhető ötletmegosztó közösségi oldalakról, illetve szaklapokból. Tegyük le a voksunkat egy-két stílusirányzat mellett, találjuk ki, hogy milyen kert áll közel a szívünkhöz és az anyagi lehetőségeinkhez. Csak ezután érdemes elindulni és a nyakunkba venni az üzleteket, de számolni kell azzal, hogy a választék hatalmas, tényleg csak fantázia és pénztárca kérdése minden. Azt javaslom, járjunk nyitott szemmel, és ragadjunk meg minden olyan lehetőséget, ahol profi segítségre számíthatunk. Ha kerttervezésről van szó, akkor ilyen esemény minden márciusban a GardenExpo, ahol a hazai gyártók és kertszakértők legjava mutatja be a legújabb trendeket, bútorokat, eszközöket, berendezéseket. Nem kell mindent a kiállításon megvásárolni, már azzal is rengeteg időt és energiát lehet spórolni, ha igénybe vesszük az ingyenes helyszíni kerttervezés lehetőségét, vagy szűkíteni tudjuk a kört, és kiválasztjuk kedvenc alapdarabjainkat, gyártóinkat. Gondoljunk csak bele, egyetlen hétvége alatt mennyi hasznos információval lehet gazdagodni úgy, hogy közben ki sem kell tennünk a lábunkat a Budapest Arénából!

(fotó: gardenexpo.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top