Otthon

Itt a függönykarnis-kisokos, amely segít jól dönteni

Mindenki számára más a fontos, amikor karnist választ az otthonába. Lényeges a kényelem, a könnyű kezelhetőség, az elegancia és persze az ár is. Ha függöny és függönykarnis vásárlása előtt állsz, akkor ez a kisokos még hasznos lehet!

Sínkarnis

Sínkarnisokat könnyű elrejteni (Fotó: iStock)

Az egyik leggyakoribb karnisfajta ez, aminek leginkább a kedvező ára az oka. Modern, fiatalos, de klasszikus berendezésű lakásokban is megállja a helyét. Kivitelezése nagyon egyszerű, emiatt sokan kevésbé tartják esztétikusnak. Szuper megoldás, ha álmennyezet van a lakásban, hiszen akkor szinte észrevétlen.

Sínkarnis (Fotó: iStock)

Egy-, két- vagy háromsínes verziót is választhatunk, attól függően, hogy hány függönyt, sötétítőt szeretnénk felrakni. A műanyag, olcsóbb verzió hátránya lehet, hogy a csipeszek nehezebben mozognak benne, de kérhetjük a sínt alumíniumból is.

Panelkarnis

A panelkarnisok még viszonylag új megoldásnak számítanak. Az árnyékolástechnika lényege, hogy kettő vagy több sínt is szerelnek egy karnisba, amelyet az oldalfalra vagy a mennyezetre is fel lehet szerelni. A sínekbe kerülnek aztán a panelkocsik, ezekbe tépőzár van ragasztva. A függönyt ennek a segítségével lehet a panelkarnishoz rögzíteni. A panelek aljába viszont fontos, hogy súlylapok kerüljenek, így lesz tartása a textilnek. Nemcsak ablakra remek megoldás, hanem térelválasztóként is használható.

A panelkarnis jól variálható (Fotó: IKEA)

Rúdkarnis és vitrázs

Rúdkarnis (Fotó: iStock)

A rúdkarnis az egyik legismertebb és legelegánsabb karnistípus. Alkotóelemei a rúd, a konzol, a végzáró és a csipeszt tartó karikák. Egyre több függönyt vásárolhatunk meg kis fülekkel, melyekkel könnyen felhelyezhetjük a textilt a rúdkarnisra, így pedig nem szükséges karikát és csipeszt használni.  Ma már vásárolhatunk úgynevezett belső sínes rúdkarnist is. Ezeknél nem karikák kerülnek a rúdra, hanem a két rúd közé síneket szerelnek fel, és szinte láthatatlan módon lehet felrakni a függönyöket. Ezeknek azonban az áruk is borsosabb, hiszen nemcsak a rúdkarnist, de egy műanyag vagy fémsínt is meg kell fizetnünk.

A rúdkarnis jól dekorálható (Fotó: iStock)

Hasonló ugyan a rúdkarnishoz, de teljesen más megoldás az úgynevezett vitrázs, melyet leginkább olyan helyeken javasolt használni, ahol viszonylag kevés hely marad a korábban felsorolt karnisokhoz. A vitrázst az ablakszárnyra kell felerősíteni, többnyire ragasztással.

Vintage karnis (Fotó: iStock)

Modern karnis

Modern karnis (Fotó: iStock)

A legdivatosabb karnisok az úgynevezett modern karnisok, amely többnyire alumíniumból, acélból  készülnek, és különböző végzárakkal variálhatók. Hátrányuk, hogy általában maximum kétsínesek lehetnek. A minimalista, de modern stílus igazi képviselői. 

A modern karnis maximum kétsínes lehet (fotó: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top