Otthon

Tömegével jelent meg az emberre is veszélyes szúnyogfaj Székesfehérváron

Még csak március eleje van, de tucatjával jelent meg egy lakásban az ázsiai tigrisszúnyog.

Az elmúlt napok szokatlanul enyhe időjárásának bizonyára sokan örültek, és élvezték a március eleji váratlan napsütést. A korán érkezett tavasznak azonban van egy kellemetlen velejárója: előjöttek a szúnyogok. Sőt, olyan nem őshonos fajok is felbukkantak, amelyek a klímaváltozás miatt tudnak elterjedni Magyarországon.

Egy székesfehérvári nő a Facebookon számolt be arról, hogy március 3-án csak néhány percre hagyta nyitva a bejárati ajtót, de ázsiai tigrisszúnyogok özöne lepte el a lakást.

Fotó: Facebook

Fél 6 körül 5 percre nyitva hagytam a bejárati ajtót. Két órát az ázsiai tigrisszúnyogok levadászásával töltöttem… Eddig 27-nél tartok (plusz kb. 10, ami falra kenődött vagy nem találtam meg)

– írta a posztjában.

Az ázsiai tigrisszúnyog vagy zebraszúnyog Délkelet-Ázsiában, a trópusi és szubtrópusi területeken őshonos, de a nemzetközi áruszállítások miatt Európába is behurcolták, a klímaváltozás miatt pedig folyamatosan terjed a kontinensen.

Kimondottan szereti az embert, és számos veszélyes kórokozót terjeszthet, például a nyugat-nílusi lázat, a sárgaláz vírusát, a Dengue-lázat, a Chikungunya-lázat, a Zika-vírust, emellett több fonalféreg hordozója.

Fotó: Facebook

A szúnyoginvázió kapcsán a nő azt is megjegyezte ironikusan, hogy „semmi gond az éghajlatváltozással, a globális felmelegedés nem létezik”. Szerinte ideje lenne felébredni és változtatni, mert szörnyű örökséget hagyunk a gyerekeinkre.

A jó idő beköszöntével egyébként a poloskák is felébredtek, és elárasztják a lakásokat. A büdös bogaraknak nincs természetes ellenségük, így nekünk kell felvenni velük a harcot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top