Otthon

Így olvaszd le a hűtőt 4 lépésben

Ha régebbi típusú hűtőszekrényünk van, akkor mindenképpen le kell olvasztanunk évente 2-3 alkalommal. Persze az újabb modellek, melyeket elvileg nem kell leolvasztani, is igényelnek karbantartást a hosszabb élettartam érdekében.

Ahhoz, hogy ne érjenek bennünket kellemetlen meglepetések, időnként át kell rámolnunk a hűtőszekrényt, és le kell olvasztani, hogy a jegesedés ne okozzon problémát a rendszerben. Máskülönben nehezen tudjuk megmenteni a hűtőszekrény tartalmát.

A fagyasztó leolvasztása

A no frost technológiával ellátott készülékeket is időnként le kell olvasztani, hogy tökéletesen működjenek. Persze lényegesen ritkábban, mint régi típusú társaikat. Ha már nehezen tudjuk visszatolni a fagyasztó rekeszeit a felhalmozódott jégréteg miatt, biztosan eljött az ideje az olvasztásnak.

1. Kiürítjük a hűtőszekrényt

Miután áramtalanítottuk a hűtőszekrényt, a fagyasztó tartalmát pakoljuk hűtőtáskákba. Legjobb, ha jégakkukat is pakolunk a fagyasztott ételek mellé. Természetesen próbáljuk meg az egész műveletet a lehető leggyorsabban végrehajtani, hogy minél kevesebb étel olvadjon ki.
Fontos! Tegyünk rongyokat vagy már nem használt törölközőt a hűtőszekrény aljához, hogy a kifolyó vizet ezzel felitassuk.

2. Meleg vízzel gyorsabb

Miután kiszedtük a polcokat és a fiókokat, szedjük ki a megolvadó jégdarabokat. Könnyebben és gyorsabban megy mindez, ha egy tál gőzölgő, forró vizet teszünk a fagyasztóba. A jeget, ha nem muszáj, ne kaparjuk, mert a hűtő vagy a fagyasztó belseje megsérülhet. Ha mégis kaparunk, fakanállal vagy műanyag spatulával tegyük.

3. Takarítás

Amíg a jég olvad, mi mosószeres vízzel fertőtleníthetjük a korábban kiszedett fiókokat és polcokat. Ha a természetes tisztítószert részesítjük előnyben, akkor vessük be a szódabikarbónás vagy az ecetes víz erejét. Előbbi elveszi a rossz szagokat, utóbbi pedig segít megszüntetni a penészesedést.

4. Újra működésben

Ha csillog-villog és tiszta a hűtőszekrény, már pakolhatunk is vissza. Először természetesen a megtisztított és szárazra törölt polcok és fiókok jönnek, majd a hűteni való élelmiszerek. Jó alkalom, hogy átnézzük a szavatossági idők lejártát is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top