Otthon

Te is félsz a láthatatlan kis takarószörnyektől? Cseréld le az ágyneműt!

Az ágyunk és vele együtt a takarónkat borító ágyneműnk az egyik olyan textília, amellyel napi szinten érintkezünk. Vajon mennyi kórokozót hordoz? És milyen gyakran kell cserélni?

Az ágynemű nagyjából ugyanannyira a mindennapjaink része észrevétlenül, mint a konyharuha, a kanapéhuzat vagy a fogkefe. Mindegyikre gondot kell fordítanunk, hogy háztartásunk higiénikus legyen.

Milyen gyakran kell az ágyneműt cserélni?

Teljesen eltérőek a szokások, van aki hetente, más kb. 15 naponként, vannak akik havonta vagy még ritkábban cserélik le az ágyneműt. Amit szem előtt kell tartanunk, hogy az ágyneműhuzat sok mindent elraktároz: izzadság, elhalt hámsejtek, gombaspórák, állatszőr, ételmaradék. Éppen ezért az ágyunk a gombák és baktériumok melegágya lehet, mely betegségeket generálhat, ha nem cseréljük a huzatot rendszeresen. Ami azt jelenti, hogy nyáron 1, téli időszakban 2-3 hetente cserélni kell az ágyneműhuzatot.

Cseréljünk hetente ágyneműt

Nyáron gyakrabban?

Igen, nyáron gyakrabban, mert többet izzadunk. Évente amúgy 98 liter izzadságot nyelhet el az ágyunk, amivel a gombáknak kifejezetten kedvezhetünk. Ráadásul ilyenkor többet van nyitva az ablak, szellőztetünk, és a növényi pollenek is beszállhatnak, ami az allergiásoknak igencsak kellemetlen lehet. Mindezek ellen gyakori ágyneműcserével és -mosással, takarítással tudunk tenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top