Otthon

5 tipp, hogy mihez kezdhetsz a megmaradt karácsonyi ételekkel

A maradék étel nem felesleg – mi, magyarok mégis évi 1,8 millió tonnát (!) dobunk a kukába.

A felmérések szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna „felesleges” élelmiszert dobunk ki, miközben minden negyedik ember nélkülöz. Az ünnepekkor ráadásul még a szokásosnál is több ételt dobunk ki a családi ebédek után a túlméretezett ünnepi menüből. Pedig ezek a megmaradt ételek óriási örömet szerezhetnének annak a több ezer embernek, akik még karácsonykor sem mindig jutnak meleg ételhez – hívta fel a figyelmet a Wolt Magyarország.

Az ételkiszállító cég emiatt jótékonysági akcióba kezdett: karácsonykor több tucat pizzát gyűjtött össze a partner éttermeiből, és ezeket a Menhely Alapítvány Práter utcai központjába szállította a rászorulóknak. Az akcióhoz Vecsei H. Miklós színész is csatlakozott.

A Wolt Magyarország most közleményben kér mindenkit, hogy az ünnepek alatt megmaradt élelmiszereket idén ne a kukába dobja, hanem juttassa el a rászorulókhoz. Ennek mikéntjeihez tippeket is adnak:

Nézz szét a környéken

Valószínűleg a környékeden is él hajléktalan vagy rászoruló ember. Ha akár csak látásból is ismered, itt az alkalom, hogy megszólítsd, és felajánld neki az ételt. Valószínűleg örömmel fogadja majd a házi kosztot. Érdemes mellé szalvétát, műanyag evőeszközt is adnod, és úgy csomagolni, hogy az könnyen szállítható legyen (zárható műanyag dobozban).

Nappali melegedők

Ha több adag ételed maradt meg, esetleg az utolsó néhány rúd bejgli sem fér már beléd, érdemes a hozzád legközelebbi nappali melegedőt, hajléktalanszállót megkérdezni, hogy beadhatod-e az ételt. Ha viszonylag kis mennyiségről van szó, érdemes megkérdezni a melegedő környékén várakozókat, biztosan lesz, aki örömmel elfogadja azt. 

Ételmentő doboz

Budapesten és országszerte több helyen is van már olyan „ételmentő doboz”, amelyben el tudod helyezni adományodat. Ha itt hagynád az ételt, akkor is csomagold be megfelelően, és a csomagolásra írd rá, mi van a dobozban, és mikor készült – esetleg egy kis üzenettel még fel is dobhatod a napját annak, aki elveszi a dobozt.

Hagyd forgalmas helyen

Jó megoldás lehet, ha egy forgalmas helyen, például tömegközlekedési csomópontok közelében hagyod dobozban, felcímkézve az ételt, itt biztosan hamar ráakad valaki.

Ha nincs jobb megoldás

Ha nem él a közeledben rászoruló, és sem a melegedő, sem a doboz nem megoldás, még mindig ott hagyhatod egy kuka mellett az ételt. Ilyenkor még hasznosabb, ha ráírod a dobozra, mi van benne, és mikor készült. Itt is biztosan megtalálja, akinek szüksége van rá.

Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top