Otthon

Praktikus dekoráció, ha gyerekekkel karácsonyozol

Szeretnéd csodásan feldíszíteni a lakást karácsonyra, de a gyerekek miatt nem vagy benne biztos, hogy jó ötlet? Most mutatunk pár tippet, hogyan díszíts szépen és gyerekbiztosan.

Biztosan sokan találkoztak már a jelenséggel, hogy a karácsonyi dekort el kell dugni a gyerekek elől. Ez azért elég nehéz, hiszen a picik – magasságtól függetlenül – sok mindent elérnek, ráadásul nem lehet mindig rajtuk tartani a szemünket. Még a legfigyelmesebb anyukával is előfordul, hogy szem elől téveszti a kicsit, vagy kicsiket, ami hamar katasztrófához vezethet. Éppen ezért ahhoz, hogy senkit ne érjen meglepetés vagy éppen baleset, nagyon oda kell figyelni – mutatunk hát néhány praktikus megoldást, ami biztosan jól jön majd az ünnepekkor

Hogy lásd, te is könnyedén biztonságossá teheted a díszítést, egy háziasszonyt kérdeztünk, aki három gyerekével nincs könnyű helyzetben, azonban még sosem történt nála baleset otthon.

A legfontosabb: a gyertyák biztonságba helyezése

„Nagyon figyelek arra, hogy legalább a gyertyák elérhetetlen helyen legyenek, vagy olyan mécsestartóban, ami zárt, így nem tudja megégetni magát a gyerek. A világító égősorokat mindig megnézem, mielőtt megveszem, hogy ne olyan fajta legyen, ami átmelegszik, hiszen az könnyen égési sérülést okoz” – mondta Molnár Mariann a NLCafénak.

„A gyertyák elérhetetlen helyen legyenek, vagy olyan mécsestartóban, ami zárt, így nem tudja megégetni magát a gyerek” (Fotó: Bencze Vivien)

Az is nagyon fontos, hogy a picik ne rántsák magukra a díszeket, vagy a gyertyákat, esetleg – karácsonykor – a finom süteményeket, meleg ételeket. A terítő közepére mindig teszek egy nehezéket, amely szinte lehetetlenné teszi, hogy lerántsa a gyerek. Ezzel elkerülöm, hogy bármit, ami az asztalon van, magára húzzon, ráadásul mindig lehet találni valami stílusos tárgyat nehezéknek, ami nagyon is illik az ünnepi asztalra. A másik trükköm a tálcás megoldás: arra teszem a díszeket, akár az asztalon, akár az ablakpárkányon. Az a tapasztalatom, hogy ha elmondom, hogy ez nem a gyerekek dolga, akkor nem nyúlnak hozzá, és valamiért könnyebben megállják, hogy bajt okozzanak. Ez elkülönül az asztaltól, és nem bántják” – folytatta Mariann.

 „A másik trükköm a tálcás megoldás: arra teszem a díszeket az asztalon” (Fotó: Bencze Vivien)

Az mindig fontos kérdés, hogyan óvjuk meg a gyerekeket attól, hogy esetleg áramütés érje őket. A legjobb dolog a gyerekzár, de erre azért nagyon figyelni kell. „Nemcsak a fali konnektorba, de a hosszabbítókba is gyerekzárat kell tenni, hiszen ilyenkor a karácsonyfa és a többi fény miatt sokkal többet használunk.”

A karácsonyfa a ház központi eleme

A karácsonyfa egyértelműen a hát legvonzóbb eleme, mind a felnőttek, mind a gyerekek számára. Annyi a különbség, hogy míg a felnőttek megállják, hogy hozzányúljanak, a gyerkőcöknek ez nem mindig sikerül. Szép fények, nagy, csillogó gömbök, a fa tetején pedig a csúcsdísz – ez mind azt mondatja a picikkel, hogy na, ezt meg kell fognom. Éppen ezért a fa biztosítására nagy hangsúlyt kell fektetni. Nem természetes anyagú fa vásárlásakor figyeljünk oda, feltüntették-e a terméken, hogy tűzálló vagy nem gyúlékony. Ez nem azt jelenti, hogy véletlenül nem gyulladhat meg, hanem azt, hogy könnyen eloltható, és nem terjednek rajta gyorsan a lángok. Ha élő fát vásárolunk, figyeljünk arra, hogy ne legyenek száraz ágai, amelyek rossz esetben még jobban megkönnyítik a tűz terjedését. Ha totyogó családtagunk van, érdemes olyan fát venni, amelynek az ágai feljebb vannak, mint amit elér a kicsi. „Nálunk a legnagyobb fiam születése óta damillal rögzítjük a fát, hiszen ha mégis hozzáér a gyerek, így nem tudja magára rántani. A fa is elég nehéz, nem beszélve a díszekről, amelyek eltörhetnek, és még nagyobb bajt okoznak” – mesélte Mariann, aki további praktikákat is megosztott.

„A vázákból nemcsak karácsonykor, hanem mindig vastag falút választok, így ha le is esik, nem törik darabjaira – jobb esetben. Gyertyából csakis cseppmenteset vásárolok, hiszen így biztosan nem égetik meg magukat a gyerekek, ráadásul az asztalterítőre vagy a gyertyatartóra sem folyik rá a forró viasz. Ha valamit fellógatunk a falra, akkor azt mindig damillal teszem, mert ez láthatatlan, így nem éreznek késztetést, hogy megtapogassák, ha pedig mégis elérik, nem tudják eltépni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top