Otthon

Molnár Andi: „Az enyém mindig kicsit máshogy alakul”

Nincs azzal semmi gond, ha valaki szeret tervezgetni. Nos, Molnár Andi éppen ilyen ember – ugyanakkor azt is elismeri, hogy a végeredmény nála néha egészen más, mint ahogyan azt elképzelte. Adventi koszorúkészítés és csevely az Édes Otthon műsorvezetőjével.

A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik minden évben, ennek megfelelően egy ideje már gyönyörű díszektől roskadozó boltokat lehet látni mindenfelé. Molnár Andinak azonban ezek legfeljebb csak inspirációt jelentenek, ő ugyanis nem tervezi, hogy adventi dekorációt vásárol. 

„Fontos számomra a környezettudatosság. A nejlonzacskók anyagzacskóra cserélése az idei kihívásom a hétköznapokban. Ezt a tudatosságot, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomom, karácsonykor sem szeretném szem elől téveszteni. Kiskoromban azt tervezgettem, hogy ha lesz egy kertes házam, cserepes fenyőfát állítunk, amit később majd kiültetek a kertbe. Próbálkoztam is már, de sajnos nem maradt meg utána a fenyő, úgyhogy ez még további kísérletezést igényel. Viszont a díszeket csak egyszer szereztem be, illetve kaptam ajándékba, azóta gondosan őrzöm őket” mondja Andi, miközben a barátnője virágboltjába igyekszik egy nagy dobozzal, amit otthon díszekkel tömött tele. Ezekből készíti majd el az ilyen munkához éppen ideális üzletben – a Violaviolettában – az adventi koszorúját, természetesen teljes egészében saját kezűleg. 

Molnár Andi maga készíti az adventi koszorút, és régi díszeket használ hozzá

„Szerintem a környezettudatosság nálam már gyerekkorban kezdődött. Az általános sulimmal jártunk közösségi szemétszedésre, biológiaórán a természetbe, és a családom is mindig figyelt arra, hogy a szemét hova kerül, esetleg mit lehet komposztálni.”

Miközben Andi pakol, arról mesél, hogy az Édes Otthon műsorvezetőjeként sok olyan, elsődleges funkcióját vesztett tárgyat (autógumit, raklapot) használt már fel kollégáival, amiből például bútor készülhetett. Kicsit felújították és újragondolták őket, így ma is használatban vannak.

„A karácsonyi hangulatot teremtő tevékenységek közül az egyik kedvencem az adventikoszorú-készítés. Nagyon sok inspiráló fotót lehet találni a neten, onnan lehet ötleteket gyűjteni, bár az enyém végül mindig kicsit máshogy alakul, ettől egyedi. Szinte nem is kell hozzá kézügyesség, csak az alapanyagok, egy jó ragasztópisztoly és egy kis szépérzék.”

Molnár Andi lépésről lépésre megtervezte az adventi koszorúját

Karácsonykor a család együtt ünnepel, az utóbbi időben már Andinál és a férjénél, és családi összefogásban készül az ünnepi vacsora is.

„Anyukám híres halászlevét meg sem próbálom leutánozni – mondja erről Andi, majd visszatér a lakásdíszítés témájához. – Nem szeretek rohanni az ünnepi előkészületekkel, úgyhogy van, hogy már pár nappal előbb feldíszítjük a fenyőt. Nem feltétlenül a legdrágább díszek hozzák meg a várt ünnepi boldogságot, kézzel készített apróságokkal is fel lehet dobni a lakást, vagy akár csak egy asztalt. Egy régi ajándék szalagja, egy egyik oldalán sérült karácsonyi gömb, vagy a maradék piros és zöld gombok összefűzve – ezek mind tökéletes díszítőelemek például egy koszorúhoz.”

Andi rutinos dekorálónak számít, és amúgy is szívesen barkácsol otthon: van egy pici női csavarozógépe, azzal bármilyen kilazult kilincset pillanatok alatt rendbe tesz. 

„A karácsonyfa befaragását viszont nem vállalom. Sajnos értünk már haza arra, hogy eldőlt a karácsonyfa, és összetörtek a gömbök. Azóta inkább segítőkész, hozzáértő emberre bízzuk ezt.”

Ahogyan beszéd közben halad az adventi koszorúval, látszik, hogy nem először fog ragasztópisztolyt a kezébe, és az is, hogy a dobozából akár több koszorút is elkészíthetne. 

Megnézem
Összes kép (3)

„Volt már, hogy nagyon belejöttem, és több asztaldísz készült, jó ránézni ezekre. Nálam általában november végétől vízkeresztig tartanak ki a dekorációk, utána szépen elcsomagolom mindazt, amit meg lehet menteni a következő évre, mert mindent igyekszem újra felhasználni. Lehet, hogy valakinek unalmasan hangzik, hogy évről évre ugyanazokat a díszeket látja, számomra viszont ez a jó emlékeket eleveníti fel minden alkalommal” – mondja a műsorvezetőnő, miközben az utolsó simításokat végzi. A munka véget is ért,

íme Molnár Andi idei, saját készítésű adventi koszorúja: 

Molnár Andi nem spórolt a dekorációs elemekkel, alakját tekintve pedig egészen formabontó lett az adventi koszorúja

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top