Otthon

Megadóztatnák az airbnb-s szállásokat a VIII. kerületben

Az önkormányzat honlapjára került fel a javaslat.

A rövid távú lakáskiadás megadóztatásáról szóló törvénytervezet került fel a józsefvárosi önkormányzat honlapjára – vette észre a Mérce. A módosító javaslat szerint az önkormányzat 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatná, egységesen 1820 Ft/négyzetméter/év értékben.

Ez azt jelentheti, hogy jövőre egy 120 négyzetméteres lakás után például 218 ezer forintot kell fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, amennyiben az Airbnb-n keresztül vagy más módon, rövid távra adja ki. Az Airbnb-t név szerint is említi a tervezet.

Bezárt kocsma a Dobozi utcában (fotó: Neményi Márton)

A dokumentum szerint Józsefvárosban 939 „egyéb szálláshely” üzemel, amelyek tulajdonosai főleg magánszemélyek. Ők eddig is fizettek kommunális adót  a kiadás után, lakásként viszont eddig mentesültek az építményadó alól. A Mérce cikke megjegyzi, hogy amennyiben a javaslatot elfogadják ebben a formában, az a kerületben jelentősen csökkentheti az Airbnb-kiadási kedvet. Ezáltal ott rövid távon valamelyest csökkenhetnek az albérletárak, valamint lakáseladási hullám is beindulhat a szabályozói környezet változása következtében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top