Otthon

Két éve várja a nyugdíjat, a hivatalban csak ígérgetnek neki

Magdolna 2016 decemberében leadott minden szükséges dokumentumot. Azóta vár.

Elképesztő történetről számolt be az ATV.hu: egy Magdolna nevű Békéscsabai asszony már két éve jogosult lenne az öregségi nyugdíjra, eddig azonban nem sikerült kiharcolnia, hogy megkapja a neki járó összeget. Igaz, nyugdíjelőleget kap, de ezt is csak fél éve. Magdolna folyamatosan próbálkozik a hivatalban, de ott mindig csak üres ígéreteket kap. Jelenleg panziók takarításával jut pluszjövedelemhez, különben megélni sem tudna.

Magdolna 2016 decemberében töltötte be a 63. életévét. Még ebben a hónapban bevitt minden szükséges papírt Békéscsabára, ahol kitöltöttek, iktattak és Budapestre továbbítottak minden szükséges dokumentumot. Úgy tűnt, olajozottan megy az ügyintézés. Hosszú hónapok teltek el azonban úgy, hogy nem történt előrelépés az ügyben: Magdolna nem kapta meg a pénzét, és nem kapott semmilyen visszajelzést sem.

A nő egy idő után úgy döntött, hogy felhívja a békéscsabai hivatalt, ahol az ügyintézők is nagyon meglepőnek találták, hogy még semmit nem kapott. Azt tanácsolták neki, hogy írjon ajánlott levelet Budapestre, így biztosan nyoma lesz az érdeklődésének. Az ajánlott levélre azonban nem érkezett válasz. Magdolna újabb levelet írt, de ez is válasz nélkül maradt. Végül felkereste saját településének kormányablakát, ahol kiderült, hogy az ügyirata csak 2017. július 27-én ért el Budapestre. Azt, hogy hol voltak kilenc hónapon keresztül a dokumentumok, senki sem tudta.

Az első válasz augusztus végén érkezett meg. A budapesti ügyintéző a levélben a lakcímkártya és a személyi igazolvány másolatát kérte Magdolnától, amit ő el is küldött a békéscsabai hivatalon keresztül. Újabb hosszú várakozás következett: Magdolna két hónappal később felhívta az ügyintézőt, aki közölte vele, hogy ő nem kapta meg a dokumentumokat. Újabb békéscsabai kör következett, de ekkor sem történt előrelépés: az ügyintéző egyre csak azt ígérgette, hogy „lassan” sorra kerül az asszony ügye is.

A mindössze 48 ezer forintos nyugdíjelőleget 2018 májusa óta kapja Magdolna. Utoljára másfél-két hónapja beszélt a budapesti ügyintézővel, aki ekkor azt közölte, hogy Vas megyének adták át az ügyet. A nyugdíj tehát – ki tudja, meddig – tovább késik. Magdolnának jelenleg mindössze 85 ezer forintos bevétele van, tovább kell dolgoznia, hogy ne kelljen a gyerekeitől kölcsönkérnie.

Az ATV.hu megkereste az üggyel kapcsolatban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, de egyelőre nem érkezett tőlük válasz.

Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top