Otthon

Nem akarta beengedni fekete szomszédját az épületbe, kirúgták a munkahelyéről

A férfi szerint az eset tökéletesen megmutatja, milyen ma fekete férfinak lenni az Egyesült Államokban.

Videó készült róla, ahogyan a missouri St. Louis városában egy fehér nő nem akarta beengedni az egyik fekete szomszédját a házba, ahol élnek – írja a New York Times.

A nő, bizonyos Hilary Brooke Mueller éppen sétálni vitte a kutyáját, amikor D’Arreion Toles hazaérkezett. Bár szomszédok, korábban még sosem találkoztak. A nő nagyon bizalmatlanul viselkedett a fekete férfival szemben: megállt az ajtóban, és elkezdte kérdezgetni Tolest, ki ő, és hol lakik pontosan.

D’Arreion Nuriyah Toles/Facebook

Toles megmondta Muellernek, hogy ő is a házban lakik, és megmutatta a kulcsát, a nő azonban nem akarta beengedni: folyamatosan azt kérte tőle, hogy mutassa meg neki a beléptetőt, amellyel a kapu nyitható, és mondja meg, hányas számú lakásban lakik.

Toles videóra vette az esetet. A felvételen látszik, hogy a férfit nagyon rosszul érinti a nő viselkedése. Megmakacsolta magát, és nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre. A nő azonban nem tágított. Többször is elmondta, hogy nem jöhet be csak úgy az „ő házába”, mire Toles közölte vele, hogy nem a nő a ház tulajdonosa, nem biztonsági őr, neki pedig nem kötelessége, hogy elárulja neki a személyes adatait.

A férfi végül nagy nehezen bejutott, a nő azonban továbbra is követte őt, egészen a lakása ajtajáig. A férfi figyelmeztette őt, hogy ki fogja hívni a rendőrséget, ha nem hagyja békén. Ám a nő csak akkor ment el, amikor látta, hogy Toles a kulcsával kinyitja a lakása ajtaját.

D'Arreion Nuriyah Toles

D'Arreion Nuriyah Toles posted a video to his timeline.

D'Arreion Nuriyah Toles

D'Arreion Nuriyah Toles posted a video to his timeline.

D'Arreion Nuriyah Toles

D'Arreion Nuriyah Toles posted a video to his timeline.

Valamiért azonban ekkor sem nyugodott meg, 30 perccel később ugyanis rendőrök kopogtattak Toles ajtaján. Az egyenruhások közölték vele, hogy az egyik szomszéd hívta ki őket, mert attól félt, hogy Toles illetéktelenül jött be az épületbe. A férfi megmondta nekik, hogy ő bérli a lakást, és meg is mutatta Muellernek a kulcscsomóját, a nő mégsem hagyta őt békén.

Toles feltöltötte a videókat a Facebook-oldalára, ahol nagyot futottak a felvételek. A férfi szerint ez az eset tökéletesen megmutatja, milyen ma fekete férfinak lenni az Egyesült Államokban.

Az eset pénteken történt, a hétvégén pedig Muellert kirúgták a munkahelyéről a történtek miatt. Toles ugyanakkor arra kérte az internetezőket, hogy ne zaklassák a nőt, hiszen nem az volt a célja, hogy bosszút álljon rajta, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a mindennapos rasszizmusra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top