Otthon

A poloskák után most a harapós katicák támadnak

Nemcsak a poloskák akarnak bejutni az otthonunkba ősszel, hanem a harlekinkaticák is, amelyek tömegével tűnnek fel mostanság az épületek oldalán, hogy aztán beszökjenek valahol.

Tömegesen tűnnek fel a harlekinkaticák, nemcsak a hétvégi házak oldalán és ablakain, hanem a falvakban, városokban is ott vannak. A téli hideg elől keresnek menedéket és ahol tudnak, ott besurrannak a házba és megbújnak valahol.

Porszívóval  vagy seprűvel ki lehet őket tessékelni, ők legalább nem büdösek, nem úgy, mint a szintén a lakásokba vágyó poloskák. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a harlekinkatica harap, ha veszélyben érzi magát, és ez gyerekeknél bőrirritációt is okozhat.

Harlekinkatica (Harmonia axyridis) száll le egy növényre Salgótarjánban. Az eredetileg kelet-ázsiai, mérsékelt övi faj 2008-ban jelent meg Magyarországon. Az egész országban megtalálható rovarfaj egyedei telelőhelyeket keresve csapatostul lepik el a házakat, meleg zugokat keresve a tél közeledtével – MTI Fotó: Komka Péter

Tények

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top