Otthon

Földrengés után szökőár pusztított Indonéziában – videó

Erős földrengés után szökőár pusztított Indonézia egyik szigetén, ahol házakat döntött romba a természeti katasztrófa. A helyzet kaotikus, a térség katasztrófavédelmi központjával megszakadt a kapcsolat.

Közel 2 méter magas szökőár pusztított az Indonéziához tartozó Celebesz szigetén, amit korábban nagy erejű, 7,5-es  (egyes mérések szerint 7,7) erősségű földrengés rázott meg – írja az MTI.

A földrengés epicentruma a felszínhez közel, mindösszesen 10 kilométer mélyen volt, Donggala városától mintegy 50 kilométerre északnyugati irányban. Az intenzív földmozgást cunami követte, amely Donggalára és a közeli Palu városára csapott le, további súlyos károkat okozva a térségben.

„A helyzet kaotikus, az emberek menekülnek, az épületek pedig összeomlottak. Az ár egy hajót is a partra vetett” – számolt be nyilatkozatában a körülményekről Dwikorita Karnawati, az indonéziai meteorológiai és geofizikai intézet vezetője. Az országos katasztrófavédelem egyelőre nem tudott kapcsolatba lépni a palui központtal, közben hajót és helikoptereket irányítottak a szigethez.

forrás: Twitter

Az MTI úgy tudja, pár órával korábban 6,1 erősségű földrengés volt ugyanott, amelyben egy ember meghalt, tíz másik megsérült, és több tucat épületben keletkeztek károk. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Szumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top