Otthon

Januártól jelentősen drágulnak a műanyag zacskók, szívószálak

A cél pedig a teljes betiltás lesz néhány éven belül.

Januártól megemeli a műanyag zacskók és egyéb egyszer használatos műanyag termékek árát a kormány, hosszabb távon pedig a teljes betiltás lesz a cél – írja a Zoom.hu.

Az Innovációs és Technológia Minisztérium csütörtökön hozta nyilvánosságra a műanyag termékek környezetvédelmi adójának emeléséről szóló törvényjavaslatot. A tervezet szerint az ömlesztett áruk csomagolására használt „nagyon könnyű műanyag zacskók” után darabonként 5 forintot, a zöldségek, pékáruk csomagolására használt könnyű zacskókért 20 forintot, a bevásárlószatyorként használt „csíkos” zacskókért 38 forintot kell majd fizetni. Eddig egykilónyi műanyag zacskó után kellett 57 forintot fizetnie a forgalmazónak, így nagyon jelentős, közel hatvanszoros emelésről van szó.

Ezen felül a műanyag poharak, edények, szívószálak árát is jelentősen megemelik. A mostani kilónkénti 57 forint helyett 1900 forintot kell majd értük kilónként fizetni, ha elfogadják a javaslatot.

A törvény életbe lépése után 2021-től a műanyag csomagolóanyagok teljes betiltását tervezi az ITM. A környezetre különösen veszélyes, oxidatív úton aprózódó, szétmorzsolódó zacskókat ugyanakkor már 2019. július 1-től betilthatják.

Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top