Otthon

5 dolog, amit a gyerek tanít a lakberendezésről

Mindenkiben él egy lakberendező, hatalmas lelkesedéssel vetjük bele magunkat a lakás csinosításába, amikor végre saját otthonba költözünk. Aztán jön a gyerek, és keresztülhúzza a számításainkat.

Akinek gyereke van, hamar megtanulja: az egy dolog, hogy mit írnak a lakberendezős cikkek, és milyen gyönyörű képeket lehet találni a Pinteresten, de a valóságban a gyerek irányítja a lakberendezést otthon. Vannak persze olyan tündéri gyerekek, akik nem csinálnak káoszt, és nem éreznek ellenállhatatlan késztetést, hogy a falra rajzoljanak, de a többségük nagy hatással van arra, hogy milyen bútorokat és falszínt választanak a szülők.

5 dolog, amit a gyerek tanít a lakberendezésről

1. A nappali kevés bútorral jó

Mert hiába van a gyermeknek saját szobája, ami adott esetben akár nagyobb is, mint a nappali, ott nem olyan nagy móka játszani, mint a nappali közepén. Sokkal viccesebb elfoglalni a felnőttek életterét a rengeteg játékkal, szétszórni egyenletesen a legót, kisállatokat, nagy plüssöket, babaházakat, letépett Barbie-fejeket a nappaliban, mint a gyerekszobában, ahova valók lennének. Hamar megtanulod, hogy a Pinteresten ugyan szépen néz ki a teljesen berendezett nappali, ahol nincsenek a falhoz tolva a bútorok, és középen még egy méretes dohányzóasztal is elfér, de a te életedben ez megvalósíthatatlan, mert akkor nem férnének el a gyerek játékai.

2. Nem érdemes sokat költeni kanapéra

Álmaid kanapéja az a hófehér darab, amire el is kezdesz gyűjteni, mert majd jól illik a skandináv stílusba, amit kitaláltál. Csupa letisztult forma és natúr színek. Aztán amikor a gyerek megszületik, és már tipegő korba ér, ráébredsz, hogy mindegy, milyen kanapét veszel, biztos, hogy tele lesz kakaófoltokkal, belenyomkodott gumicukorral, csokidarabokkal és azonosíthatatlan ételmaradékokkal, úgyhogy amikor vásárlásra kerül a sor, a biztonságos sötétebb szín mellett döntesz. De megfogadod magadnak, hogy egyszer majd lesz hófehér kanapéd, már csak 20 évet kell rá várni.

lakberendezés stílus gyerek

Egyszer majd lesz hófehér kanapéd, már csak 20 évet kell rá várni (Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia)

3. A fürdőszoba egyben játékraktár is

Minden létező játékával a fürdőkádban akar játszani a gyermek, még a plüssállatait is bevonszolná a vízbe, ha anya nem állna néha a sarkára. Sajnos nincs elég lelkierőd vitázni a nap végén, ezért aztán a fürdős játékokon kívül bekerül az összes áztatható játék is a kádba, hogy aztán a végén már nem is tudod hova tenni a sok apró és nagyobb cuccot. Pedig ugye milyen szépek azok a fürdőszobák abban a magazinban? Épp csak egy szem szappantartó van a mosdó szélén, nálatok meg jojózik a szemed, annyi játék pihen a kád peremén ilyen-olyan tárolókban.

4. Az alsó konyhaszekrények gyorsan elveszítik konyhaszekrényjellegüket

Hacsak nincs elég erős idegrendszered, hogy úgy ahogy van, kizárd a konyhából a kúszva-mászva közlekedő csemetédet, hogy aztán a babarácson keresztül ordítson, amíg te összedobod azt a félórás főzeléket ebédre. Általában inkább megadod magad, és gyerekbiztossá teszed a konyhaszekrényeket, azaz az alsóbb régiókból felpakolsz mindent, hogy a gyermek kedvére turkálhasson, és közben ne a fazekaidat tegye tönkre. Pár év csupán, és visszaszerezheted az uralmat a konyhád felett, kitartás!

5. A lakás a gyerekért van

A lakberendezési elveidet feladod az első évben, mert nincs túl sok értelme ragaszkodni ahhoz az asztalhoz, aminek olyan a széle, hogy veszélyt jelent a gyerek fejére. Lecseréled simán a legdizájnosabb bútort is, ha úgy látod, túl ingatag, és ha felmászik rá a gyermek, baleset lehet belőle. Alárendeled a lakást a kicsinek, ami teljesen rendben is van, hiszen az ő biztonsága az első, a pinterestes álmokat pedig majd megvalósítod, ha a gyermeked már nem lesz ön- és közveszélyes korban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top